Zalazimo u skrivene kutke big data: MapReduce i Neo4j

Na pitanja o manama i vrlinama platformi i metoda za analizu big data odgovaraju developeri Ozren Gulan i Srđan Vranac

Na prošlonedeljnom DaFED okupljanju pričalo se o našim omiljenim temama: big data i graph database. Predavači su bili Ozren Gulan, IT konsultant i softver developer u codecentric i Srđan Vranac, developer, konsultant i osnivač kompanije Code4Hire.

Budućnost je sada uz big data

Ozren je publici predstavio analizu koju je sproveo sa kolegom o poređenju dva pristupa MapReduce implementaciji, kroz Apache Pig i Javu. Batch processing pristupom poredili su četiri kategorije i tom prilikom izdvojili pozitivne i negativne strane Piga i Jave. Ovde možete čuti o rezultatima analize:

Ozrenova poruka za kraj bila je da je budućnost već stigla, a da umesto forecastinga, big data analitica danas omogućuje nowcasting. Dobar primer je Google Flu analitika, koja ubrzava inače dugotrajni proces identifikacije epidemije.

O onih 10% kada nam baze podataka okrenu leđa

Srđan Vranac, osnivač kompanije Code4Hire koja sarađuje sa klijentima koji obuhvataju sve od malih porodičnih firmi do Fortune 500 kompanija, govorio je o prednostima i manama graph baze podataka Neo4j. Njegova krilatica je da su baze podataka sjajne, zabavne i pokreću naš povezani svet. One zadovoljavaju 90% potreba, a Srđan je pokušao da ukaže na preostalih 10%.

Između ostalog, govorio je o nevoljama u okviru Neo4J prilikom konvertovanja datuma u timestamps, kao i prilikom importovanja velike količine podataka. Srđanovo predavanje možete pogledati ovde:

Sponzori prošlonedeljnog okupljanja bili su: VegaIT Sourcing i codecentric.

 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marija Gavrilov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu