Zakon predviđa način da privrednici e-fakture ne šalju državi — da li je on prihvatljiv?

Država e-fakturama želi da poveća konkurentnost, privreda sumnja da će biti obratno. 

Petar Paunović
14/06/2021

Ukoliko izdajete fakture državi, one od 1. januara moraju da budu elektronske, a do kraja naredne godine će svi u PDV sistemu morati da je uvedu kao jedinu opciju. Iz Ministarstva finansija najavljuju kako će to povećati konkurentnost i efikasnost, ali privreda strahuje da bi to moglo da im ugrozi poslovanje. 

„Imaćemo veću pravnu sigurnost, efikasnost poslovanja, manje utrošenog vremena na čuvanje ili pretragu starih faktura, da ne pominjem ekologiju. Ceo sistem podrazumeva da Srbija ide napred i da proces digitalizacije na pravi način sprovedemo u što kraćem periodu”, rekao je ministar finansija. 

Nema spora oko toga da bi ovo moglo da olakša poslovanje i smanji papirologiju, ali privrednici strahuju što će se svi podaci o njihovom poslovanju i klijentima naći u jednoj bazi, koju kontolišu državni organi. Takav strah nije bez pokrića. 

Srbija ima visok nivo percepcije korupcije, brojne nameštene javne nabavke, čvrste veze političkih funkcionera i privrede, a to ostavlja malo prostora privrednicima za veru da podaci neće biti zloupotrebljeni. Do sada je država znala samo za one dogovore koje je sama ugovarala, kao i za one za koje su fakture bile podnošene kako bi se vratio PDV, a sada će znati sve. 

U samom Zakonu o elektronskom fakturisanju predviđena je mogućnost angažovanja informacionog posrednika. Njemu se mogu poveriti poslovi u vezi sa izdavanjem, slanjem i primanjem elektronskih faktura. Kako je u samom Zakonu navedeno: „Faktura izdata i primljena od strane subjekta privatnog sektora čuva se u sistemu elektronskih faktura ili u sistemu informacionog posrednika, koji je angažovan za poslove čuvanja od strane subjekta privatnog sektora”. To znači da angažovanjem posrednika vaši podaci ne moraju da završe u državnoj bazi. 

Međutim, za obavljanje posla informacionog posrednika potrebna je saglasnost resornog ministarstva, koje tu saglasnost može da povuče. Postavlja se pitanje da li će upravo takva mogućnost biti zloupotrebljena, kako bi se pribavili podaci koje čuva sam posrednik? Uz to bi angažovanje ovakog posrednika mogao da bude dodatni izdatak za privrednike

Startit Dnevnik je više puta pisao o tome kako su privredni rast i visok nivo korupcije u sukobu. Kada nema vladavine prava, kompanije se osećaju nesigurno, pa to što se elektronske fakture predstavljaju kao nešto što će nas približiti standardima Evropske unije, nije dovoljno da bi verovali da državne institucije žele da im olakšaju poslovanje, odnosno da neće zloupotrebiti prikupljene podatke. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 14. Jun, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ