Kao što verovatno znate, našom jesenjom Kickstarter kampanjom smo prikupili ~100.000 dolara za projekte namenjene unapređivanju domaćih IT zajednica i društva u celini.

Ono što je ovde vrlo bitno za imati na umu je to da kada kažemo naša, mislimo zapravo na celu zajednicu. Kampanja je dobila podršku više hiljada ljudi, mnogi od kojih su donirali i novčana sredstva i zato je ovo veliki uspeh svih nas — nas koji smo je napravili, vas koji ste je slali prijateljima, ispromovisali, donirali, stali imenom iza nje — još jednom, svima hvala na tome.

Sa naše strane, kao inicijatora, hvala vam na poverenju, zaista je sjajan osećaj, i sada imamo veliku odgovornost da to poverenje opravdamo i ostvarimo planirane ciljeve.

Plan za ulaganje sredstava

Sredstva namenjujemo sledećim projektima:

1. Kreiranju prve verzije onlajn platforme za daljinsko, besplatno učenje osnovnih IT veština. — 25.000$
2. Otvaranje tri Startit Centra po manjim gradovima u Srbiji tokom 2016., uz obezbeđivanje godinu dana njihovog rada (do samoodrživosti) — 45.000$
3. Adaptiranje dela ruiniranog podruma beogradskog Startit Centra. — 28.000$

Pre par nedelja su nam konačno i stigla sredstva iz Kickstartera — nakon odustajanja i tehničkih problema sa nekim donacijama i oduzimanja procenta platforme i troškova transfera, količina novca kojom raspolažemo od kampanje je 98.023 dolara.

Očekujemo da ovaj plan ispratimo u potpunosti, a ukoliko nešto budemo menjali, skratićemo budžet beogradskom podrumu u korist onlajn platforme ili Centara u manjim mestima — projekata koji mogu napraviti najveći uticaj i rezultate. Ukoliko se ostvari mogućnost da obezbedimo sredstva za neke od navedenih projekata iz tradicionalnih donatorskih linija, deo tih sredstava iz Kickstarter donacija ćemo prebaciti na projekte za koje nemamo obezbeđen budžet (pre svega dodatne Centre u manjim mestima).

Transparentno do srži

Budući da je kampanja bila zajednički uspeh i da smo zajedno prikupili nemala sredstva, jedini normalan način raspolaganja tim sredstvima je da ono bude potpuno transparentno.

S tim na umu postavljamo onlajn spreadsheet sa svim brojkama i ulaganjima, kako se budu pravili.

Za kraj

Sprovođenje ove kampanje do uspeha je najteža stvar koju smo ikada radili, ali je taj napor bio vredan. Ne samo da smo dobili sredstva za važne projekte vredne sprovođenja već smo uspeli da okupimo i ujedinimo celu zajednicu oko njih. Jedan od najlepših pokazatelja toga koliko širok front smo okupili je nama bila neverovatna podrška koju smo dobili od organizacija i kompanija sa kojima se takmičimo na istom terenu, i ovim putem želimo posebno da se zahvalimo Infostudu, Netokraciji i ICT Hubu na njihovoj izuzetnoj podršci.

Još jednom hvala svima vama koji ste podržali kampanju, a narednih dana ćemo vas obavesiti i o prvom velikom projektu koji lansiramo.