Zajednički uspeh i velika odgovornost — kako ćemo upravljati sredstvima iz naše Kickstarter kampanje

Godinu smo završili velikim zajedničkim uspehom — 100.000$ za razvoj naše IT zajednice, mladih i manjih gradova širom Srbije. Ovo je uspeh svih nas, a evo šta ćemo postići u ovoj godini.

Vukašin Stojkov
26/01/2016

Kao što verovatno znate, našom jesenjom Kickstarter kampanjom smo prikupili ~100.000 dolara za projekte namenjene unapređivanju domaćih IT zajednica i društva u celini.

Ono što je ovde vrlo bitno za imati na umu je to da kada kažemo naša, mislimo zapravo na celu zajednicu. Kampanja je dobila podršku više hiljada ljudi, mnogi od kojih su donirali i novčana sredstva i zato je ovo veliki uspeh svih nas — nas koji smo je napravili, vas koji ste je slali prijateljima, ispromovisali, donirali, stali imenom iza nje — još jednom, svima hvala na tome.

Sa naše strane, kao inicijatora, hvala vam na poverenju, zaista je sjajan osećaj, i sada imamo veliku odgovornost da to poverenje opravdamo i ostvarimo planirane ciljeve.

Plan za ulaganje sredstava

Sredstva namenjujemo sledećim projektima:

1. Kreiranju prve verzije onlajn platforme za daljinsko, besplatno učenje osnovnih IT veština. — 25.000$
2. Otvaranje tri Startit Centra po manjim gradovima u Srbiji tokom 2016., uz obezbeđivanje godinu dana njihovog rada (do samoodrživosti) — 45.000$
3. Adaptiranje dela ruiniranog podruma beogradskog Startit Centra. — 28.000$

Pre par nedelja su nam konačno i stigla sredstva iz Kickstartera — nakon odustajanja i tehničkih problema sa nekim donacijama i oduzimanja procenta platforme i troškova transfera, količina novca kojom raspolažemo od kampanje je 98.023 dolara.

Očekujemo da ovaj plan ispratimo u potpunosti, a ukoliko nešto budemo menjali, skratićemo budžet beogradskom podrumu u korist onlajn platforme ili Centara u manjim mestima — projekata koji mogu napraviti najveći uticaj i rezultate. Ukoliko se ostvari mogućnost da obezbedimo sredstva za neke od navedenih projekata iz tradicionalnih donatorskih linija, deo tih sredstava iz Kickstarter donacija ćemo prebaciti na projekte za koje nemamo obezbeđen budžet (pre svega dodatne Centre u manjim mestima).

Transparentno do srži

Budući da je kampanja bila zajednički uspeh i da smo zajedno prikupili nemala sredstva, jedini normalan način raspolaganja tim sredstvima je da ono bude potpuno transparentno.

S tim na umu postavljamo onlajn spreadsheet sa svim brojkama i ulaganjima, kako se budu pravili.

Za kraj

Sprovođenje ove kampanje do uspeha je najteža stvar koju smo ikada radili, ali je taj napor bio vredan. Ne samo da smo dobili sredstva za važne projekte vredne sprovođenja već smo uspeli da okupimo i ujedinimo celu zajednicu oko njih. Jedan od najlepših pokazatelja toga koliko širok front smo okupili je nama bila neverovatna podrška koju smo dobili od organizacija i kompanija sa kojima se takmičimo na istom terenu, i ovim putem želimo posebno da se zahvalimo Infostudu, Netokraciji i ICT Hubu na njihovoj izuzetnoj podršci.

Još jednom hvala svima vama koji ste podržali kampanju, a narednih dana ćemo vas obavesiti i o prvom velikom projektu koji lansiramo.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

utorak, 26. Januar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ognjen

subota, 20. Februar, 2016.

Ljudi jedan od manjih gradova,i prvi koji je na redu je u Inđiji,i on je otvoren danas.

Petar

petak, 19. Februar, 2016.

Lepa ideja i svaka cast na napretku! Ali, da li planirate da krenete juznije? Tipa, Nis?

Srebrni

utorak, 26. Januar, 2016.

I treba da se pravi sopstvena platforma, a ne da se koriste tudje, bravo

NIkola Lelek

utorak, 26. Januar, 2016.

Finu ideju gradite, ne posustajte. Za transparentnost veliki plus. Bravo.

Vukašin Stojkov

utorak, 26. Januar, 2016.

@ivan, Janko, Miloš, Marko — trenutno imamo samo jedan grad određen, koji ćemo najaviti uskoro. Što se drugih tiče još nema konkretnih planova, a više informacija će takođe biti dostupno uskoro. @ivan — "samoodrživo" je kad ima sponzorstva i plaćene programe koji pokrivaju operativne troškove. @Marko — mislimo da postojeće platforme nisu dovoljno sjajne i da mi možemo da napravimo jednu. Imamo različite ideje za buduću samoodrživost, za sada se ne opterećujemo time, bitnije je (i najteže) da bude sjajno. @Miloš — za sada se fokusiramo na manje gradove u kojima nema programa/zajednice koja bi se učvrstila, svakako nam je na umu i NS.

MiloŠ

utorak, 26. Januar, 2016.

Nadam se da u manje gradove spada i Novi Sad, jer nam stvarno treba učvršćivanje zajednice.

Janko

utorak, 26. Januar, 2016.

Da li je u planu mozda Kragujevac, od ova tri manja grada?

Marko

utorak, 26. Januar, 2016.

Zašto ne postavljati besplatne kurseve na Udemy.com ili nekom od sličnih servisa? Voleo bih da čujem koji su motivi za pravljenje sistema od nule i ulaganja značajnih sredstava za razvoj Online platforme? Od čega će se ta platforma ubuduće finansirati ako je sve besplatno? Takođe, voleo bih da znam plan za razvoj lokalnih kancelarija koji mislim da je odličan potez. Puno sreće i uspeha vam želim!

Albanegro

utorak, 26. Januar, 2016.

good job

ivan

utorak, 26. Januar, 2016.

"Otvaranje tri Startit Centra po manjim gradovima u Srbiji" - da li se zna koji su gradovi u pitanju? Pored toga, kako ste zamislili "samoodrzivost" - sta odlikuje samoodrziv StartIt centar?

Ivan Brezak Brkan

utorak, 26. Januar, 2016.

I drugi put :)