Zagrebački inkubator preduzetništva (ZIP) počeo je da prima prijave za prvu grupu startap kompanija koje će dobiti priliku da se razvijaju pod okriljem ove organizacije.

ZIP je prvi coworking prostor namenjen startapima u najranijim fazama razvoja. Sem prostora od oko 300-350 kvadrata startapi će dobiti podršku u vidu savetovanja iz ZIP-ove mentorske mreže, a najbolji projekti imaće priliku da se predstave investitorima i ostalima na demo day događaju.

Ovaj inkubator preduzetništva pokrenuli su članovi hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE i koosnivač Perpetuum Mobile, Ivo Špigel.

Kako nas Netokracija informiše ZIP nije namenjen već razvijenim projektima, nego timovima koji možda čak nemaju ni svoju firmu. Za razvoj poslovnog rešenja mladih timova ovaj prostor u Zagrebu biće dostupan na 3 do  6 meseci, a najviše godinu dana.

Ovo je još jedan značajan korak za Hrvatsku koja sve ubrzanije gradi uspešan startap ekosistem. Nedavno je ovu državu posetio Seedcamp, uskoro dolazi grupa investitora Geeks on Plane, a postoji i mogućnost, ako se interesovanje uveća, da na jesen u Zagrebu startuje Founder Institute, veliki globalni startap akcelerator koji funkcioniše kao škola preduzetništva.

Ovo je bitno i za regiju zbog jačanja startap ekosistema i startap kulture u okruženju i nema sumnje da bi bilo veoma dobro kada bi i Beograd i drugi gradovi dobili ovako nešto.