Kakvo bi nebo slonovi želeli? Da li bi naučnici trebalo da oktopodu daju kosti? Da li je popularnost u srednjoj školi veština koju treba da prezentujem na razgovoru za posao? To su samo neka od pitanja kojih je Yahoo Answers prepun. 

Taj servis na kojem ljudi od 2005. godine mogu potpuno anonimno da postave pitanja čitavoj javnosti, prestaće s radom 20. aprila, a dve nedelje nakon toga će biti obrisana i čitava arhiva, piše New York Times. Tako će u istoriju otići sva stidljiva pitanja koja nismo mogli da postavimo ljudima koje znamo, kao i brojni besmisleni i šaljivi odgovori. 

Jedno od načudnijih postavljenih pitanja jeste: “How is babby formed?”. Tako učesnici diskusije nisu bili načisto da li je osoba nepismena, da li je bežala s časova biologije ili je jednostavno trolovala, što je često bio slučaj na ovoj mreži. No, on je ćešće bio mesto za zabavu i šalu, nego mesto gde bismo zaista očekivali ozbiljan odgovor. 

Yahoo Answers je pomagao ljudima i da shvate da nisu usamljeni u svojim strahovima i nedoumicama, te da slična pitanja i problemi s kojima se oni suočavaju, zapravo deli veliki broj ljudi. 

Međutim, poslednjih godina on gubi popularnost, a sada ima i više konkurenata nego što ih je bilo ranije. Quora je sada novo popularno mesto, na kojem se mogu očekivati stručniji odgovori, dok je Reddit tu za one koji žele da diskutuju o pitanjima s početka ovog teksta. 

Kako su u samoj kompaniji rekli, odlučili su da resurse s ovog servisa preusmere na proizvode koji imaju veći značaj za njihove korisnike. Nakon što se ugasi Answers ostaće Yahoo! Search, Yahoo! Mail, Yahoo! News, Yahoo! Finance, kao i reklamna platforma Verizon Media Native.

Ovo nije prvi put da Yahoo briše svoj nekada popularni servis. To je pre dve godine učinio i sa servisom Yahoo Groups. Iste godine Flickr briše fotografije iz svoje arhive, a to je servis koji je Yahoo kupio od prvog vlasnika 2005, a prodao ga 2017. Iako Yahoo nije direktno odgovoran za brisanje slika, još 2012. je pisano kako je ta kompanija uništila Flickr. Yahoo je Verizon Media kupila 2017. godine za 4,48 milijardi dolara, a tada smo ga nazvali mestom na koje startapi odlaze da umru