Krajem avgusta u Startit Centru Beograd će se održati dvodnevna radionica koja pokriva sve aspekte izrade jednog sajta i e-shopa. Biće obuhvaćeno više pristupa, u smislu biznisa, marketinga, dizajna, kao i samo implementiranje svega toga u jednu funkcionalnu celinu.

U planu je da polaznici savladaju čitav niz veština. Za početak će učiti o tome kako treba da teče tok komunikacije sa klijentom, šta je sve potrebno od dokumentacije pre nego što se odredi vreme trajanja projekta, cena projekta i dodatni zahtevi ako ih ima. Zatim će biti reči o forimiranju agende i distribuiranju rada, sakupljanju sadržaja (contenta), biranju i kupovini domena, podešavanju lokalnog okruženja za rad, postavljanju i podešavanju WordPress-a, instalaciji tema i pluginova, instalaciji Elementor  i Yellowpencil plugin-ova i njihovom korišćenje, dodavanju sadržaja i adaptacija, testiranju odzivnosti sajta (responsive) na tabletu ili telefonu i ugradnji analitičkih alata.

Drugog dana se proširuje opseg projekta, kada je u planu da polaznici saznaju kako da pretvore sajt u e-shop (onlajn prodavnicu) koristeći WooCommerce plugin. Tada će biti obrađene teme dodavanja proizvoda i kategorizacija, i podešavanja i logike naplate putem interneta. Razgovaraće se o procesorima naplate PayPal i Stripe, kao i domaćim bankam koje nude iste usluge i kako ih je moguće povezati sa sajtom. Takođe će biti govora i o dodatnim biznis procesima i logistici koje ovo proširenje projekta zahteva.

Što se tiče pravno-knjigovodsvene strane svega, na tu temu će govoriti gost Vojislav Mihić. O dodatnim mogućnostima WooCommerce-a i pratećim pluginovima govoriće i drugi gost Milan Milićev, kao i o dodatnim adaptacijama proizvoda. Na kraju radionice će biti napravljen osvrt i na SE optimizaciju i to kako da se ona implementira projektu. Dodatno, biće govora i o e-mail marketingu i tome gde može da se nađe prvi gig (Upwork, Fiverr…).

Predavači

Miroslav Ostojić je vlasnik firme mDeus Solutions DOO, direktor Instituta Informacionih Tehnologija „Veles“ i osnivač MatHackathon-a. U IT svetu je od 2008. godine, a WordPress-om se bavi od verzije 2.9 . Primarno se bavi programiranjem onlajn platformi visokog nivoa i optmizacijom prodaje uz pomoć SEO-a. Aktivan je član WordPress zajednice kao i evangelista čistog koda.

Vojislav Mihić je knjigovođa u knjigovodstvenoj agenciji Ogist. U desetogodišnjem bavljenju knjigovodstvom sa klijentima različitih privrednih delatnosti došao je u dodir sa mnogostrukim oblicima poslovanja i smeštanjem istih u okvire zakonskih odredaba. Takođe, prema zahtevima struke prati sve poreske i knjigovodstvene propise i implementira u rad agencije.

Milan Milićev je veb-dizajner u agenciji Progressive Media. Više od 10 godina se profesionalno bavi izradom veb-sajtova i internet marketingom, a do sada je kreirao više od 200 sajtova. Držao je mnogobrojna predavanja, aktivno prati IT trendove, inovativna rešenja i kako najnovije tehnologije mogu da pomognu razvoju onlajn poslovanja. Takođe je aktivan član WordPress zajednice.

Uslovi za upis

Za samu radionicu nije potrebno predznanje u programiranju. Od polaznika se očekuje da poseduju Windows ili Mac računar, srednji nivo poznavanja engleskog jezika i ideju šta će njihov prvi sajt da bude.

Nakon potvrđene prijave uplaćuje se depozit od 2.500 dinara kada se dođe na radionicu. Depozit se vraća nakon radionice ukoliko je osoba prisustvovala oba dana, u suprotnom se u ime polaznika donira u dobrotvorne svrhe.

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit.

Prijava

Radionica će se održati 24. i 25. avgusta od 10 do 17 časova u Startit Centru Beograd (Savska 5). Svi zainteresovani mogu da se prijave putem ove forme