WhatsApp će postepeno ograničavati pristup profilima korisnika koji nisu prihvatili promenjena pravila privatnosti, a ovo ograničavanje će početi 15. maja ove godine. 

Prema mejlovima koje je video TechCrunch, a koje je WhatsApp slao svojim komercijalnim partnerima, ova kompanija će “polako zamoliti” korisnike da prihvate nove uslove “kako bi imali potpune funkcionalnosti WhatsApp-a”. 

Oni koji ne prihvate uslove moći će da primaju pozive i notifikacije, ali neće biti u mogućnosti da čitaju ili primaju poruke preko ove aplikacije

Nejasno šta će se desiti u periodu nakon toga. WhatsApp ima svoju polisu brisanja profila koji nisu bili aktivni više od 120 dana. Ukoliko ne prihvatimo nove uslove, WhatsApp će nam uskratiti funkcionalnosti, te nas nakon 120 dana od toga može uračunati u neaktivne korisnike. 

Kako kaže GSM Arena, uprkos popularnom mišljenju, WhatsApp deli meta podatke sa Facebook-om godinama, a jedine nove stvari koje bi sada slali nazad u maticu su podaci o plaćanju i transakcijama, kako bi pomogli Facebook-u da bolje targetira korisnike na svim svojim platformama. 

Ipak, WhatsApp se 2012. godine izjašnjavao kao veliki protivnik reklama na svom servisu, i mnogi ceo ovaj proces vide kao odustajanje od principa kojima su i privukli veliki broj korisnika.