Web2 platforme su zamka za kreatore i publiku, pametni ugovori i NFT-jevi su rešenje

Primenom blokčejna moguće je stvoriti decentralizovani mehanizam za digitalne kreativce, kojim bi se prevazišle manjkavosti centralizovanih platformi.

Stefan Alidini
07/03/2023

Ove ekskluzivne reportaže podržava Tenderly — vodeća platforma za blockchain programere koja omogućava pravljenje inovativnih web3 proizvoda.

ETH Denver konferencija organizovana je na 8 paralelnih scena koji su posvećeni različitim oblastima u okviru web3 ekosistema, od DAO-va preko decentralizovanih finansija, infrastrukture, itd., svi posvećeni najrazličitijim pitanjima vezanim za blokčejn tehnologije.

Pored intervjua i drugih članaka izdvajamo vam i sadržaje nekoliko panela i prezentacija sa programskog dela događaja. 

How Web3 Is Leveling the Playing Field for Creators

Sesiju How Web3 Is Leveling the Playing Field for Creators je održao Žilijen Ženesto, osnivač i CEO Unlock protokola, koji već nekoliko godina unazad razvija rešenja za kreativnu ekonomiju u sklopu web3 ekosistema. Predstavio je koncept decentralizovanog mehanizma za digitalne kreativce, kojim bi se prevazišle manjkavosti centralizovanih platformi.

Tradicionalne platforme (Youtube, Instagram, Spotify…) danas predstavljaju opasnost za digitalne stvaraoce, neku vrstu zamke, jer ih svojom velikom publikom privlače, a onda kontrolišu pristup i skladište informacije o društvenim i drugim vezama između kreatora i njihove publike. Uglavnom kontrolišu i mehanizme monetizacije i distribucije sadržaja i uprkos eksploziji autorskog sadržaja na platformama, autori su im realno ostavljeni na milost i nemilost.

Onog trenutka kada se algoritmi, uslovi korišćenja ili drugi mehanizmi centralizovanih plaftormi promene, korisnici ili kreatori koji su deprioritizovani ili  “deplatformisani”, što je eufemizam za to da su banovani i to često netransparentno, bez objašnjenja i mogućnosti žalbe, oni gube svu vrednost koju su kreirali na toj platformi. 

Upravo blokčejn može da ponudi rešenje dela ovog problema korišćenjem NFT tokena i pametnih ugovora kao realne i simboličke veze između kreatora i člana njegove publike. 

Tako recimo kreator može da stvori tj. mintuje tokene i razdeli ih svojim članovima, što predstavlja neizmenjiv dokaz njihovog odnosa, i indikator da, recimo, taj pratilac želi da uvek bude u toku sa svim sadržajima autora, nezavisno od platformi, medijuma (strim, tekst, događaj uživo) i slično.

Primena ovakvog sistema na mrežu različitih medija, ili oslanjanje na neki od protokola poput Unlock-a, omogućilo bi da kreatore njihovi pratioci mogu da podrže i isprate bez obzira na to koju platformu koriste kako bi distribuirali svoj sadržaj.

Ove ekskluzivne reportaže podržava Tenderly — vodeća platforma za blockchain programere koja omogućava pravljenje inovativnih web3 proizvoda.

Tenderly pruža podršku inženjerima kroz ceo ciklus pravljenja decentralizovanih proizvoda: od razvoja i testiranja do monitoringa i daljeg unapređenja. Platforma značajno pojednostavljuje razvoj blockchain proizvoda uz pomoć alata za analizu pametnih ugovora, kreiranje test okruženja, notifikacija u realnom vremenu, monitoring i pokretanje sopstvenih node-ova i time smanjuje barijere za ulazak u web3 industriju.

Posebnu zahvalnost dugujemo Mihailu Bjeliću i Bojani Tomić iz Polygona koji su nam pomogli da budemo medijski predstavnici na ovom događaju.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

utorak, 7. Mart, 2023.

IT Industrija

🔥 Najčitanije