Vuk Guberinić: Kako smo na sudu dokazali da je CarGo legalan

Udruženje građanja CarGo ne obavlja nelegalnu taksi delatnost, presudio je Prekršajni sud u Beogradu, kaže direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić.

Znali smo da su pravo i pravda na našoj strani. Znamo da smo sve radili po zakonu i po savesti. Očekivali smo ovakav rezultat jer verujemo u institucije, zato smo i svoju višegodišnju pravnu borbu vodili kroz institucije”, počinje priču za Startit Dnevnik Vuk Guberinić, o jednogodišnjem suđenju u kojem su dokazali da njihov kolega Bojan Popović nije načinio nikakav prekršaj.

Bojana je u maju prošle godine prijavio saobraćajni inspektor, navodeći kako je on bez obeležja i taksimetra obavljao taksi delatnost. Sud je takve optužbe odbacio, donošenjem oslobađajuće presude, kojom je utvrđeno da se usluge koje udruženje CarGo nudi, kao i njihova naplata razlikuju od onih koje pružaju taksi udruženja. 

U oslobađajućoj presudi, sudija je navela i da inspektor drumskog saobraćaja u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo da nastupi kao prikriveni putnik, odnosno anonimni korisnik usluge, samo ukoliko osnovano sumnja da se radi o neregistrovanoj delatnosti i ukoliko ima napismeno nalog za inspekcijski nadzor. Inspektor koji je glumio prikrivenog putnika nije imao pismeni nalog, što predstavlja grubo kršenje Zakona o inspekcijskom nadzoru”, navodi Guberinić. 

Postoji još 12 prijava za isti prekršaj protiv članova udruženja i sve one su u postupku. Takođe, protiv udruženja i kompanije se pred Privrednim sudom vodi još sedam postupaka, s istim optužbma. Ovo je prva osolobađajuća presuda, ali veruju da će ona uticati na zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Technologies, Udruženja CarGo i njegovih članova.

Očekujemo od suda da će poštovati sudsku praksu po ovom pitanju, koju polako gradimo ovim postupcima. CarGo sve vreme tvrdi da nije taksi prevoz i da nudimo drugačiju uslugu. Mi smo napravili softver i iznajmljujemo ga članovima Udruženja CarGo. Ovom presudom je potvrđeno da poslujemo u skladu sa Zakonom. Mi ovo vidimo kao jedan uspeh i nešto što nam uliva veru i nadu da se borimo. Ovo je primer za sve mlade ljude da se bore za sve što im je bitno i u šta veruju.  

Kada su u pitanju napadi na članove ovog udruženja, svi su prijavljeni, ali većina je završila tako što nije utvrđen identitet napadača. No, gaje nadu da će policija rasvetliti ove slučajeve. 

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu