Vox.io nisu samo besplatni pozivi — stvaraju budućnost komunikacije

Vukašin Stojkov - 22. Jun, 2012.

Vox.io je slovenački startap koji korisnicima omogućava da obavljaju pozive direktno iz veb pregledača, uz veliki broj dodatnih mogućnosti. Osnovao ga je pre nešto više od godinu dana Tomaž Štolfa, CEO kompanije koja je bazirana u Ljubljani i San Francisku.

Od skromnog MVP-a vox.io je izrastao u zreo proizvod sa velikim brojem funkcionalnosti dok je korisnička baza je dostigla značajne nivoe. Eksponencijalni rast je rezultirao sa više stotina hiljada korisnika i ovim tempom bi do kraja godine bi mogao doći do jednog miliona korisnika.

Osnovna funkcionalnost ovog servisa su besplatni VOIP pozivi izmedju korisnika, pozivi ka telefonskim linijama, ćaskanje, mogućnost brzih poziva, grupnih poziva, slanje SMS-ova i druge opcije. Interfejs i celokupno korisničko iskustvo su jedan od najjačih aduta ove aplikacije čiji dizajn je minimalan i elegantan, za razliku od, recimo, Skypea.

Vizija

Upravo se vox.io najčešće poredi sa Skypeom, nazivaju ga i Skajpo-ubicom, no ekipa iz vox.io ne vidi to na taj način. Tomaž nam je u intervjuu otkrio da im nije bio cilj da naprave “bolji Skype” već da realizuju njihovu viziju budućnosti komunikacije:

Ova industrije nije izgledala kao vizija budućnosti kakvu smo mi zamišljali. Veliki igrači su prisutni već dugi niz godina i nismo videli mnogo inovacija. Mi ne želimo da napravimo još jedan servis za besplatne pozive već novu, zaokruženu platformu za komuniciranje.

Funkcionalnosti

Pored besplatnih razgovora izmedju korisnika, imate i opcije grupnih poziva, video poziva, te direktnog pozivanja telefonskih linija širom sveta i slanja SMS-ova, uz odgovarajuću nadoknadu.

Jedna od najinteresantnijih mogućnosti su brzi pozivi – ako želite da se ‘na brzaka’ čujete sa nekim možete mu kreirati specijalan jednokratni link na koji će on otići i pozvati vas. Držeći se poredjenja sa Skypeom, prednost je u tome što u kontakte ne morate dodavati svakoga sa kojim se ikada čujete, niti oni moraju otvarati nalog na vox.io da bi vas pozvali.

Chat aplikacija je, kao i drugi delovi vox.io, smeštena u vrlo elegantan i funkcionalan interfejs i prijatna je za korišćenje. Posebna pogodnost je to što se razni sadržaji kao što su YouTube klipovi ili Slideshare prezentacije embeduju direktno u chatu tako da ih možete pregledati paralelno sa razgovorom, bez potrebe za novim prozorom.

Vox.io možete koristiti i na vašem iPhoneu preuzimajući besplatnu aplikaciju, a mogućnost koja meni lično najviše fali je nativna desktop aplikacija. Tomaž nam za sada nije potvrdio ni negirao da će se i ovakvo rešenje pojaviti u budućnosti. API koji vox.io tim gradi će možda pružiti mogućnost nezavisnim developerima da naprave ovakvo rešenje.

Biznis & promocija

Poslovni model vox.io se bazira na naplaćivanju zvanja standardnih telefonskih brojeva i slanju SMS-ova koji koštaju 0.05€ za ceo svet (a kako kažu ideja je da i ova usluga postane besplatna).

Vox.io ima pozamašan broj korisnika koji u ovom trenutku nije javan, ali je u pitanju broj koji ide u više stotina hiljada ljudi. Od novembra prošle godine broj korisnika porastao više nego desetostruko, a čak petina svih korisnika su redovni. Ako se rast nastavi ovim tempom do kraja godine će se broj popeti na jedan milion.

Jedan od glavnih viralnih načina na koji baza korisnika raste je mogućnost da pozovete vaše prijatelje da vam se pridruže na servisu. Za svakog korisnika koga dovedete dobićete 0.15€ kredita dok će oni dobiti startni kredit od 0.50€. Fascinira činjenica da su ljudi pravili tutorijale kako se koristi vox.io kako bi dobijali kredite na ovaj način – ovaj (arapski!) video na tu temu ima preko 50.000 pregleda.

Još jedna stvar koja dovodi korisnike na vox.io je integracija sa Facebookovim Open Graphom – aktivnosti korisnika vox.io se vide na njihovom FB tajmlajnu, odakle njihovi prijatelji mogu saznati da servis postoji te i sami postati korisnici.

Cilj — svetski vrh

Više o tome kako je vox.io nastao, kakve su prednosti prisustva u Silicijumskoj dolini te koji su planovi za budućnost startapa možete videti u našem intervjuu sa Tomažom.

Kako nam Tomaž kaže, vox.io je još u vek u ranim fazama razvoja. U pitanju je medjutim ambiciozan startap sa jakom vizijom koji već ostvaruje solidnu trakciju. Cilj im je da za tri godine budu u svetskom vrhu kada su u pitanju komunikacioni proizvodi.

Vox.io je prošao dobar put od koncepta do razvijenog proizvoda i predstavlja jedan od onih regionalnih startapa koje treba posmatrati i od kojih možemo očekivati velike stvari. Nalog možete otvoriti ovde a autor ovog članka vam je dostupan na http://vox.io/vukasin.