Vlada iznela mere za pomoć privredi — odlaže se plaćanje poreza

Ministar finansija je upravo izneo predlog mera za pomoć provredi, usled ekonomske krize izazvane pandemijom.

Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za zaposlene tokom trajanja vanrednog stanja, a najmanje tri meseca, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021.  

Odlaganje plaćanja poreza na dobit u drugom kvartalu ove godine, kao i oslobađanje donatora od obaveze plaćanja PDV-a. 

Svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima opredeljena je pomoć u vidu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Velike kompanije će dobiti polovinu minimalne zarade za one zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada.

Najavljena je podrška za likvidnost privatnog sektora, za šta je opredeljeno 2,2 milijarde evra, ali se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto, kako je prethodno i predsednik najavio. Pomoć će se plasirati putem jeftinih kredita privredi, poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama, po kamatnoj stopi od 1 odsto.

Kada da očekujemo?

Od sredine maja bi trebala da krene isplata prve trećine pomoći u vidu minimalnih zarada.

Ko dobija novac?

Novac ide zaposlenima u preduzećima, ali još nije osmišljen sistem kako će taj novac putem kompanija završiti u rukama radnika.

Dok čekamo prve reakcije, pročitajte kako su evropske vlade donosile mere, kao i šta su bili zahtevi domaćih preduzetnika iznetih u onlajn peticiji.

 

 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu