Veliko finale debate o skaliranju Bitkoina — šta nas očekuje u narednih nekoliko meseci?

Komentar Danila Backovića, fizičara i kripto-entuzijaste, na događaje koji nas očekuju u narednih par meseci, a tiču se najpoznatije kriptovalute.

Danilo Backović - 17. Jul, 2017.

Od bloka postanja pa do danas, Bitkoin proizvodi istoriju tolikom brzinom da je to teško ispratiti. U periodu od 01. avgusta do sredine novembra uplovljavamo u još neispitane vode. Scenario u kome se u tom periodu mogu pojaviti dva lanca-klona, tj. “čejn-split” je malo verovatan, ali moguć. Bitkoin neće umreti po 141. put (sajt bitkoin čitulja, koji broji koliko puta mu je neko predvideo smrt), ali ako se dupliranje lanca dogodi, to će imati negativan uticaj, na rast mreže i cenu izraženu u dekretnom (fiat) novcu.

Da biste bezbedno sačuvali svoju imovinu sve što treba da znate je: “You don’t own it unless you hold it”. Dakle, svoje privatne ključeve strogo u svoje ruke. Nemojte držati koine na berzi ili u novčaniku koji je samo fiduciarna usluga i ne dozvoljava vam da imate privatne ključeve u svojim rukama. I još jedan savet: ukoliko se dogodi cepanje lanca, dokle god su oba živa, nemojte inicirati nikakvu transakciju, jer možete biti  žrtva “replay” napada.

Sledećih nekoliko meseci su period implementacije izmene protokola — grand finale debate koja traje skoro 2 godine o tome kako skalirati Bitkoin protokol ne samo da ima veći protok (broj transakcija u sekundi) na primarnom nivou protokola nego i da se napravi izuzetno važna izmena (“segwit”) koja će otvoriti put ka sekundarnim protokolima, tzv. sporednim lancima.

Sa tehničkog aspekta ovakav slojevit pristup daljeg razvoja Bitkoina je jedini ispravan, jer učvršćuje daleko najvažniju osobinu Bitkoina koja mu daje vrednost: decentralizacija. Samo tako pravila upisana u protokol postaju čvrsta i neizmenljiva. Ali, kao što je i do sada bivalo u istoriji, debata je iskorišćena kao povod za kreiranje što većeg haosa,  znajući da nakon što se ovo reši bitkoin postaje nezaustavljiv.

U ovom trenutku Bitkoin je na sličnoj raskrsnici kao finansije u doba kada nije svako mogao da zna kovački zanat i priušti da ima ozbiljan trezor. Tako je većina zlata završila u rukama malog broja ljudi, koji će vremenom doći na ideju da izdaju više sertifikata nego što ima zlata u trezoru i postati budući bankari. Ako se dozvoli skaliranje bez slojeva, tj. sakaćenjem primarnog protokola, jako mali broj ljudi će u budućnosti moći da priušti da pogoni repliku baze (nod) bitkoina. A ako to uglavnom budu samo veliki majneri i berze, bitkoinu preti opasnost da postane (najveća uvreda koju možete da  uputite jednom kripto-anarhisti): PayPal.

Sada zamislite kako izgleda apdejtovati softver koji je distribuirana baza podatka u uslovima ovako sukobljenih strana?  Ovo će biti ozbiljan test dizajna Bitkoina i da li je on zaista rezilientan sistem u Talebovom smislu, da ga svaka kriza čini otpornijim, naspram sistema dekretnog novca koji je fragilan (sve je bajno, sjajno i stabilno, evro je uvek ~120din dok ne pukne hiperinflacija, nakon koje umre stari, pa imamo “novi dinar”).

Kalendar najvažnijih događaja je sledeći:

– Od 23. jula do 01. avgusta je period kada majneri glasaju da li će da uključe, tzv. “Njujorški sporazum”. On je nešto kao politički kompromis da se uključi segwit izmena, ali da se onda u naredna 3 meseca obavezno dozvoli u primarnom protokolu izmena da  jedan blok može biti 2x veći nego danas. Ukoliko više od 80% majnera signalizira prihvatanje, 01. avgusta se neće dogoditi ništa.

– 01. avgusta se može dogoditi epska bitka između Davida i Golijata. Jedan broj “običnih” korisnika, iza kojih nije milionski kapital berza ili majning rudnika, su se odlučili da pokrenu akciju (“UASF”) da svako instalira verziju bitkoin replike koja nameće segwit izmenu majnerima.  Samo ukoliko se ovo poklopi sa neuspehom prethodne akcije (23.07-01.08), mogu nastati 2 bitkoina, jer će na mreži postojati 2 vrste bitkoin klijenta (replika) koje će imati razliku u pravilima protokola. Kažem “mogu” jer se to ne mora obavezno i dogoditi. Ako je broj korisničkih replika koje nameću segwit dovoljno velik, majneri i berze će nakon vrlo kratkog cepanja lanca morati pristati na izmenu.

– Sredina novembra je, u stvari, vreme konačnog obračuna. Ako akcija od 23. jula prođe neometano, a verovatno hoće, jer je ceo Njujorški sporazum sklepan vrlo brzo upravo zbog popularnosti UASF inicijative, kako bi biznis i majneri sačuvali obraz, onda je 01. avgust “non-event”. Međutim, na mreži će i dalje postojati 2 vrste bitkoin replika (klijenata): originalni i onaj koji će programirano uključiti 2x veće blokove u novembru. Dakle, onda imamo potencijalno cepanje lanca na dva u novembru, ne zbog segwita nego zbog povećanja blokova.

Bitkoin će ovo preživeti bez obzira na zamešateljstvo koje u međuvremenu nastane. Moj savet je zapravo, da ukoliko se dogodi ozbiljniji pad cene, iskoristite ovo za kupovinu. Ne zaboravite, ne morate kupiti ceo bitkoin. On je deljiv na 100 miliona delova i možete kupiti koliko god mali deo želite.

Imamo tu sreću da smo svedoci nastanka jednog fenomena dugog istorijskog trajanja. Naročito u ovom trenutku istorije, kada su sve važnije računovodstvene knjige na svetu insolventne, posedovati nešto što ima matematičku garanciju oskudnosti je izuzetno vredno. Ne zaboravite: bitkoin je računovodstvena knjiga BEZ računovođe. Nemoguće je potceniti uticaj ovog otkrića na budućnost sveta.