Veliki startap, velika briga — paranoja kao ključ dugovečnosti startapa

Kako da prepoznamo osnivače startapa koji mogu da naprave sledeći iskorak u unapređivanju naših života?

Startit
20/06/2024

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Preduzmi ideju koji finansira USAID.

Kako da prepoznamo osnivače startapa koji mogu da naprave sledeći iskorak u unapređivanju naših života? Ljude koji će napraviti aplikaciju sa kojom ćemo moći da pričamo koliko hoćemo sa dragim ljudima koji su daleko bez da svaki minut razgovora košta kao dnevna plata, neki novi Skype? Način da za par minuta možemo da saznamo informacije koje bismo ranije možda neuspešno tražili u svim bibliotekama našeg grada, neki novi Google? 

Tim pitanjem se između ostalog u legendarnim predavanjima bavio Piter Til, jedan od ključnih osnivača i investitora koji su omogućili cvetanje tehnologija koje nam olakšavaju i ulepšavaju svakodnevni život, čiji prethodni deo, ako niste već, pogledajte ovde pre nastavka čitanja ovog članka. 

Za osnivače koji se prepoznaju u Piterovom opisu smese ekstremnih osobina, koji su spremni i voljni na Prometejske zalete, on vam nudi nekoliko upozorenja i preporuka. 

Nastavljajući povezivanje mitova o osnivačima sa zapadnom mitologijom, Til nam nudi poređenja sa Edipom, Romulom, Ahilejem i drugim božanstvima starog veka. 

Zajedničko ovim mitskim bićima i osnivačima koji se namere na to da pokrenu nešto veliko i u tome uspeju je to da im sudbina okrene leđa. Veliki poduhvati nužno nailaze na velike otpore, učimo i iz mitova, a možemo se prisetiti i odgovarajućeg Njutnovog zakona.

Iz prakse osnivača startapa znamo da je Stiv Džobs bio otpušten iz Applea nakon što je porodio tu, jednu od najvažnijih kompanija savremenog doba. Znamo i kako je stvaraoc jednako važne kompanije Microsoft, Bil Gejts, ponižen i umanjen od strane svog okruženja, toliko da i 25 godina kasnije pažljivo održava pojavu učenjaka koji se bavi filantropijom. Bliže današnjici, znamo koliko Zakerberga vole da razvlače po medijima i skupštinskim saslušanjima.. Povratak Stiva Džobsa u kompaniju koju je stvorio i posledična revolucija je izuzetak od pravila. Nakon što se jednom osnivač ukloni retko dobija drugu priliku. 

A za slučaj da se zapitamo nije li preterano paranojisanje to spremanje na agresivne sile koje okružuju osnivače odgovor nam može biti i to što nas na te opasnosti, toga da svet ume da pojede decu koja ga unapređuju, nas osnivače upozorava Piter Til, čovek koji je otpustio svog suosnivača i po mnogima najznačajnijeg startap osnivača ikada, Ilona Maska, iz kompanije Paypal koju su zajedno osnovali. Ako sve ovo nije bilo dovoljno dodajmo i to da je Ilon Mask kasnije otpustio osnivače Tesle nakon što se pridružio toj kompaniji. 

Iako nije bio osnivač Intela, osnivačima mogu biti korisne reči čuvenog Endija Grouva — da samo paranojici prežive. Ove reči imaju jak eho ako pogledamo tužno opadane Intela sa samog vrha IT industrije u red proizvođača sve manje bitnog hardvera. 

Lek koji Til preporučuje za osnivača je upravo ono što je Endi Grouv preporučivao a Intel nije radio — naizmenično doziranje jake paranoje i fanatične posvećenosti neprestanom inoviranju. 

Svaki sastanak istog je sastanak na kome će pokušati da vas otpuste i zamene, ili ga barem trebate tako posmatrati da biste minimizovali rizik od toga da budete posrnuli heroj mita koji gradite. 

Tu se podrazumeva da konstantno morate nastaviti da gradite bolje i uspešnije proizvode od bilo koga drugog. A ukoliko to više ne možete, prestajete da budete osnivač. 

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Startit

Objavio/la članak.

četvrtak, 20. Jun, 2024.

IT Industrija

🔥 Najčitanije