Kako prenosi Netokracija, kompanija Quantox koja broji 300 zaposlenih, otvoriće kancelariju i u Ćupriji. Filip Karaičić, direktor i predstavnik ove firme kaže da su se za Ćupriju opredelili jer su se u ovom gradu stvarale njihove prve poslovne ideje.

Još važnije, navodi da su ovim potezom ostali dosledni svom pristupu IT decentralizacije i razvoju potencijala mladih u lokalnim zajednicama.

U Ćupriji je već uspostavljen program praksi koji je namenjen svima koji imaju osnovno znanje iz JavaScript i PHP tehnologija, a trajanje prakse je otprilike tri meseca gde je glavni cilj da praktikanti upotpune znanje i krenu u samostalan rad.

Posebna pažnja posvećuje se i srednjoškolcima, a ova kompanija ima istaknutu saradnju sa gimnazijom u Ćupriji. Najbolji učenici nagrađivani su stipendijama, a svake godine školi se donira kompjuterska oprema.

Iz kompanije pozivaju srednjoškolce da ih posete i porazgovaraju sa njima ukoliko se dvoume u vezi sa nastavkom školovanja ili razmišljaju da nastave u pravcu IT-a.

Karaičić zaključuje:

Iskustvo nam je pokazalo da lokalne zajednice kriju veliki potencijal i da mišljenje da jedino veliki gradovi donose uspeh, nikako nije podrazumevano. Odliv mladih u veće sredine se dešava vrlo često ali mislim da treba raditi na uzroku toga – a to je zasigurno nepostojanje prilika i izbora.