Dobra vest za hardverske startape: uvodi se elektronsko carinjenje ekspres pošiljaka, procedura skraćena na sat vremena

Oko 80% ekspres pošiljki puštaće se u slobodan promet u roku od sat vremena po prispeću.

Nevenka Rangelov - 13. Septembar, 2018.

U Srbiji će uskoro početi primena pojednostavljene i digitalizovane procedure carinjenja ekspersnih pošiljaka, što će doprineti tome da većina ekspresnih pošiljaka bude obrađena u minimalnom roku, objavio je danas GIZ.

Do nove procedure za carinjenje se došlo u okviru projekta koji je GIZ sproveo u saradnji sa Upravom Carina, Ministarstvom finansija i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i ekspresnim operatorima. Kako je objasnio koordinator Uprave carina Veselin Milošević, cilj je bio da se ovaj proces učini značajno bržim što je postignuto kreiranjem procedure koja je u potpunosti elektronska.

Uskoro možete očekivati da će se oko 80% pošiljaka pristiglih preko kurirskih operatora puštati u slobodan promet u roku od sat vremena po prispeću, što je do sada bilo nezamislivo. Da bi ekspresne pošiljke to zaista i bile neophodno je omogućiti i njihovo ekspresno carinjenje, što smo okončanjem ovog projekta uspeli da postignemo.

Brzina dobijanja pošiljki je izuzetno značajna kada su u pitanju pošiljke poput komponenti za proizvodnju, uzorci, važni ugovori ili dokumenta za poslovanje. Kako se navodi u saopštenju, nov, u potpunosti elektronski, način carinjenja doprineće uštedi vremena i troškova za privredne subjekte i građane i podstaći spoljnu trgovinu.

Ova promena će posebno uticati i na poslovanje domaćih hardverskih startapa koji su već godinama imali probleme sa uvozom i carinjenjem delova i komponenti koji su im potrebni za prototipovanje i proizvodnju. Do sada se na carinjenje ekspres pošiljki čekalo i po nekoliko dana čime njihov “ekspres” status nije imao mnogo smisla, ali bi potpuna digitalizacija ovog procesa trebalo da doprinese manjem čekanju na carini i da omogući brže i lakše prototipovanje.

Nova procedura je podržana i kroz Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju s robom, koja je stupila na snagu u avgustu ove godine.