I ove godine tradicionalno se održava besplatni uvodni kurs u R programiranje za analizu podataka, koji za građanke i građane  omogućavaju firma DataKolektiv i organizacija Startit sa svojim partnerima tokom novembra i decembra.

Predavač na ovom mini-kursu će biti Data Scientist Goran S. Milovanović (Smartocto, DataKolektiv), koji ima dokazano iskustvo u R projektima i nastavi ovog programskog jezika. Tokom programa polaznici će nekoliko nedelja imati priliku da rade sa savremenom literaturom i unapred pripremljenim online materijalima za ovaj kurs.

Kome je namenjen

Ovaj kurs je idealna prilika za sve koji su zainteresovani da naprave prve korake u R programiranju i usvoje elementarni nivo rada u R, te steknu dovoljno znanja da nastave dalje da napreduju samostalno.

O kursu

Programski jezik R, specijalizovan za rad sa podacima u Data Science, analitici i mašinskom učenju, danas je jedan od najpopularnijih programskih jezika uopšte. Razvijen je još početkom 90-ih, a u poslednjih nekoliko godina je sve prisutniji, budući da postoji velika potreba za stručnjacima u analizi podataka na globalnom tržištu rada.

Elegancija ovog programskog jezika, koncepti funkcionalnog programiranja na kojima počiva, neprevaziđen skup sredstava za vizuelizaciju podataka i izveštavanje, i struktura koda koja prirodno odgovara strukturi projekata u Data Science učinili su da R postane lingua franca za specijaliste u radu sa podacima. 

Program

Kurs se sastoji od šest predavanja, a sve sesije, osim nulte, će biti realizovane ponedeljkom od 19.15 do 20.30 časova. Polaznici će dobiti instrukcije za neophodne instalacije i pripremu za rad tokom nulte sesije, a raspored celokupnog programa je sledeći:

Prijava

Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje prijave do 12. novembra u ponoć i to popunjavanjem kratkog online formulara.