Uvedeno instant plaćanje skeniranjem QR koda

Ukoliko vidite oznaku „IPS” (Instant plaćanja Srbija), znači da plaćanje možete izvršiti putem aplikacije na telefonu i to skeniranjem NBS IPS QR koda.

Svoja prva instant plaćanja NBS IPS QR kodom možete izvršiti u više od 320 prodajnih mesta jednog od najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji. Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove obrade transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice, navode u Narodnoj banci Srbije.

Banke su imale obavezu da unaprede svoja rešenja, a sve sa ciljem da građani i privreda dobiju servis koji je efikasan i jednostavan za korišćenje. Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na Google Play Store i App Store.

„Korisnik će u aplikaciji imati mogućnost izbora dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu, IPS pokaži — kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira, npr. putem čitača povezanog sa kasom ili IPS skeniraj – kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju. Tako će korisnici biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno izvrše plaćanje robe i usluga, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju”, objašnjavaju u NBS.

Kase će biti označene „IPS” logotipom u bojama zastave Srbije, odnosno oznakama IPS pokaži ili IPS skeniraj kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo. Novi platni instrument korisnicima omogućava veći komfor, brže izvršavanje plaćanja, uštedu vremena i sve to upotrebom samo mobilnog telefona koji je uvek uz svog korisnika, bez novčanika, platnih kartica i gotovine.

Moguće plaćanje računa za struju i Infostan

Upotrebom funkcije IPS skeniraj potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod. Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a u NBS očekuju da ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Friday, 6. March 2020.

    Planiraju da štampaju QR kodove na papirnim računima?
    Pobogu, pa moja banka već nudi integraciju svog netbenking sistema sa EPSom, banka dobije moju fakturu elektronski, i mogu da definišem da odmah plati bez da se i ja i poštar njakamo sa papirnim računom.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu