Utisci sa CeBITa — Internet of Things nije više budućnost, to je sadašnjost

IoT bila je glavna tema ovogidšnjeg CeBITa u Hanoveru na kome se predstavilo 350 startapa, a u okviru predavanja čuli smo i Edwarda Snowdena

Stefan Vujović
24/03/2015

Nakon ovogodišnjeg CeBITa održanog u Hanoveru, prvi utisak je da IoT (Internet stvari) više nije budućnost, već da se za njega sasvim slobodno može reći da je sadašnjost.

U prilog tome govori podatak da je u hali 16. svoje proizvode predstavilo 50 startapa iz celog sveta, tema je pogađate bila IoT. Ono što je još interesantnije, za ulazak u ovu salu je konkurisalo čak njih 400, a odabrani pobednik dobio je nagradu u vrednosti 30.000 eura.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je startap iz Berlina pod nazivom relayr sa svojim Wunderbarom. Ovaj proizvod je veličine i oblika čokoladice i u sebi sadrži senzore za merenje parametara kao što su temperatura, osvetljenje, pokret, brzina, itd. koji su povezani na matičnu ploču sa baterijom i Bluetoothom.

Informacije sa senzora se povezuju na relayr cloud, pa omogućava developerima bez ikakvog hardverskog iskustva da pristupaju podacima sa senzora i tako brže razviju svoje aplikacije. Interesantan podatak je da se čipovi ovog proizvoda prave u Srbiji — u Mikroelektronici.

Relayr_wunderbar_IoT_board_credit_thumb800

Mogućnosti za razvoj IoTa su mnogobrojne, pa smo tako imali priliku da upoznamo i prvi uređaj za praćenje lekova na svetu, Insulin Angel koji je bio na štandu preko puta relayra.

Osim hale 16 za startape po prvi put bila je rezervisana kompletna hala 11. pod imenom “Scale 11”. Tu su startapi mogli da zakupe mini-štand (za 1.500 €) i predstave svoje rešenje na bilo koju temu, a ne samo IoT.

Na CeBITu je inače ove godine izlagalo 350 startapa od kojih je 50 bilo u hali 16, dok je ostalih 300  raspoređeno većinom u hali 11. kao i u hali 9. U ostalim halama su se pojavljivali mestimično u okviru partnerskih štandova.

Prilika za domaće startape

Timova iz Srbije ove godine nije bilo. U hali 16. jedini predstavnik iz regiona bila je hrvatska kompanija Vebbu, koja proizvodi pametne termostate. Hrvatska je uz to u hali 11 imala zajednički štand na kom je bilo čak 13 startapa.

Organizatori se nadaju i očekuju da će se sledeće godine među 50 najboljih code_n ili Scale 11 naći neki startap iz Srbije. Više o tome je dodao Nemanja Hadži-Pavlović predstavnik iz Deutsche Messe:

Nadam se da će ubuduće više startapova konkurisati na takmičenju code_n i da će mnogi biti odabrani da se besplatno predstave na CeBIT-u. Takođe već sada pokrećemo inicijativu da se, po ugledu na nastup hrvatskih mladih kompanija, sledeće godine organizuje zajednički štand u okviru “Scale 11” na kom bi startapovi iz Srbije prikazali svoja rešenja i privukli pažnju drugih kompanija i investitora.

Više o mogućnostima prijavljivanja za ovo takmičenje možete pročitati ovde.

Publiku u Hanoveru posebno su inspirisali Kevin Mitnick, nekada najtraženiji haker na FBI listi, a danas borac za IT sigurnost, kao i nastup novinara Glenn Greenwald-a tokom koga se putem video linka uključio i sam Edward SnowdenGreenwald i Snowden su privukli čak 40.000 online gledalaca dok je celokupni online konferencijski program zabeležio rekordnih 100.000 gledalaca.

Pored startapa i IoT-a ove godine se moglo čuti još mnogo toga, o glavnim temama smo već pisali. Među izlagačima su se našle i najveće svetske softverske kompanije kao što su Microsoft, IBM, Samsung, Intel, Google, Dropbox, Alibaba,  Huawei,  SAP itd.  Među izlagačima našle su se i kompanije iz Srbije koje uglavnom pružaju usluge izrade softvera.

Stefan Vujović

Objavio/la članak.

utorak, 24. Mart, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije