Uspešne srpske IT firme dodelile 11 stipendija budućim softverskim inženjerima

Katarina Popović - 23. Jul, 2013.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu je objavio da će biti dodeljeno 11 stipendija onima koji nisu “na budžetu“ a žele da upišu smer – Softversko inženjerstvo.

Stipendije dodeljuju uspešne softverske kompanije – Nordeus 5 punih jednogodišnjih stipendija, PS Tech, ATOS, Iritel i Adacta Holding po jednu, a Microsoft Development Center Serbia dve, nešto manje nego pune, stipendije.

Da vest bude još bolja, najuspešnija IT kompanija u Srbiji, Nordeus, će dodeliti 9 stipendija studentima prve i druge godine Softverskog inženjerstva i još 3 stipendije za studente druge godine modula za Računarsku tehniku i informatiku na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo. Za još dve u iznosu od 150 000 dinara Microsoft Development Center Serbia izabraće kandidate sa druge godine Softverskog inženjerstva.

Ovo su sjajne novosti iz nekoliko razloga. Pre svega – biće više odličnih softverskih inženjera kojima je data prava šansa. Zatim, ulaganje u nauku i obrazovanje u trenutku sveopštih protesta na mesto nauke među državnim prioritetima, je jedan veliki plus.

Susret privatnog sektora i ustanove obrazovanja na ovaj način je – pravo magično rešenje.

Kada ste uspešna privatna firma i ne čekate da drugi obave posao obrazovanja nego se aktivno uključite, ne samo da ste sebi obezbedili kvalitetnu novu ekipu za tim već ste mladima dali primer pravih vrednosti, a to u ovom trenutku u Srbiji – nema cenu.