Uskoro softver za predviđanje toka bolesti obolelih od Covid-19, prvi rezultati projekta do novembra

Prvi korisnici mogli bi da budu KC Kragujevac i Rijeka. Cilj je na osnovu kliničke slike pacijenta i rendgenskih snimaka predvideti razvoj bolesti.

Borislav Djilas
15/09/2020

Istraživači univerziteta u Kragujevcu i Rijeci krenuli su u zajednički poduhvat izrade softvera koji treba da predvidi tok bolesti pacijenata sa COVID-19, a prvi rezultati se očekuju u oktobru ili novembru. 

Dugogodišnja saradnja dva Univerziteta ogleda se u brojnim projektima, a ovoga puta istraživački timovi iz Kragujevca i Rijeke udruženim snagama pokušavaju da zdravstvenim radnicima obezbede instrument koji će im omogućiti uspešnije lečenje obolelih od korona virusa, kaže za Startit Dnevnik prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac projekta sa srpske strane.

Interdisciplinarni projekat podrazumeva novu metodu koja koristi veštačku inteligenciju i u obzir uzima sve podatke od pacijenata koji su već bili u bolnici, dok na osnovu njihove kliničke slike sakuplja novo znanje koje bi trebalo da predvidi dalji tok bolesti. 

„Inicijalni sastanak između istraživača iz Rijeke i Kragujevca održan je početkom septembra radi standardizacije podataka neophodnih za kreiranje velike baze pacijenata, nakon čega su istraživački timovi samostalno krenuli u sakupljanje podataka i kreiranje modela. Plan je da se postojeći modeli dodatno razviju i kreiraju hibridni modeli, koji će predstavljati zajednički napor Rijeke i Kragujevca”, kaže prof. Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac projekta sa srpske strane.

Prediktivni modeli razvijaće se u dva pravca.

„Prvi model predstavlja personalizovani model za svaku osobu koja ima simptome virusa COVID-19, a cilj je da se na osnovu kliničke slike pacijenta i rendgenskih snimaka uradi predikcija razvoja bolesti kod tog pacijenta. Drugi model predstavlja epidemiološki model na nivou neke oblasti, recimo države, gde će se vršiti predikcija širenja COVID-19 pandemije, kao i predikcija broja zaraženih, preminulih ili osoba koje su se oporavile od ove bolesti”, objašnjava on.

Na pitanje Startit Dnevnika šta je prvo na čemu istraživački timovi rade u početnoj fazi razvoja dvaju prediktivnih modela, prof. Nenad Filipović ističe — sakupljanje podataka iz kliničkih centara. 

„Istovremeno se radi na razvoju epidemiološkog modela i njegovoj validaciji korišćenjem podataka dostupnih za Srbiju i Hrvatsku, dok će se kod personalizovanog modela najpre obrađivati rendgenski snimci pluća pacijenata obolelih od COVID-a 19. Nakon toga, rezultati obrade slika se kombinuju sa analizama biomarkera iz krvi, kliničke slike… radi kreiranja prediktivnog modela koji će moći da ukaže na kategoriju rizika u kojoj se nalazi test pacijent (rizik za razvijanje kritičnog stanja)”, dodaje prof. Nenad Filipović. 

Kada je reč o testiranju softvera, prof. Nenad Filipović pretpostavlja da će korisnici biti najpre Klinički centri u Kragujevcu i Rijeci.

„Nakon toga, biće omogućeno i drugim zainteresovanim institucijama da nas kontaktiraju za moguće korišćenje softvera”, kaže profesor.

Reč je, inače, o jedinom projektu iz Srbije u toj oblasti koji je dobio podršku Centralno-evropske inicijative – CEI, u iznosu od 40.000 evra.

Borislav Djilas

Objavio/la članak.

utorak, 15. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije