Uređaj za reprogramiranje ćelija otvara nove mogućnosti u regeneraciji povređenih tkiva

Ova metoda se može koristiti za regeneraciju bilo kog tipa tkiva, uključujući i moždano, što može značiti da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti imati rešenje za bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove.

Nevenka Rangelov - 9. Avgust, 2017.

Istraživači sa univerziteta u Ohaju, razvili su uređaj koji ima potencijal da u potpunosti promeni regenerativnu medicinu. U pitanju je čip koji korišćenjem tehnologije za reprogramiranje ćelija pokreće regeneraciju oštećenog tkiva, za šta je dovoljan samo jedan dodir sa povređenim delom tela.

Čip se stavlja na površinu kože gde se, korišćenjem takozvane tehnologije nanotransfekcije tkiva, u ćelije ugrađuje određeni genetski kod. Ovih postupkom se ćelije kože pretvaraju u bilo koji drugi tip ćelija koje su potrebne da bi se tretirala određena povreda ili oštećenje. DNK ili RNK su pomoću blagih električnih talasa ubačeni u ćelije koje su zatim biološki reprogramirane da se pretvore u bilo koji tip ćelija koji je potreban. Za ovaj neinvazivan postupak je potrebno samo nekoliko sekundi.

Kako navode na Univerzitetu, uređaj je za sada testiran samo na miševima, ali se pokazao kao izuzetno efikasan. Takođe, plan je da se ovaj čip koristi ne samo za površinske povrede na koži već i za oporavak unutrašnjih organa, uključujući i mozak.

S obzirom na to da je ovom metodom od ćelija kože moguće generisati bilo koji drugi tip ćelija, istraživači su uspeli da stvaranjem zdravih neurona tretiraju oštećenja na mozgu miševa, nastala kao posledica moždanog udara. Naučnici se nadaju da će ova metoda jednog dana moći da bude korišćena i za lečenje Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.