Jedan programer je nedavno napisao kod koji omogućuje rudarenje bitkoina na Commodore 64, kako prenosi Decrypt.

Commodore 64, koji je izašao daleke 1982. godine, bio je jedan od najpopularnijih osmobitnih računara svog vremena. „Debeljko” je imao za to vreme korektnih 64 kibibajta rama, ogromni broj igara, a služio je za sve od gejminga, do snimanja muzike.

Naravno, Commodore 64 je daleko od idealnog kandidata za rudarenje kriptovaluta, koje zahtevaju izvođenje kompleksnih računarskih operacija, tim pre što današnji rudari koriste ASIC kola kako bi što više poboljšali performanse.

Međutim, kako je bar u načelu moguće koristiti bilo koji hardver u svrhe rudarenja, to je inspirisalo mnoge programere da ispitaju dokle je tačno moguće otići. 

Tako je prošlog meseca drugi programer i Jutjuber pokušao isto na GameBoy platformi iz 1989. — kod za Commodore 64 u stvari se bazira na ovom izvornom kodu.

Kako je istakao programer, korišćenje softvera na Commodore 64 ima svoje prednosti i mane:

Prednosti:

Mane:

Programer je procenio da je snaga kompjutera sposobna za oko 0,2 heša u sekundi, što u praksi znači da nikada neće biti moguće izrudariti čitav jedan blok. Štaviše, zbog toga što Commodore ima poteškoća sa 32-bitnim komputacijama, ovo je znatno sporije of GameBoy-a, koji ima hashrate od oko 0,8.

I GameBoy i Commodore kod su otvoreni i mogu se videti na GitHub-u.