Učestvujte u drugom istraživanju o praksama i juniorskim pozicijama u domaćim IT kompanijama

Kako domaće kompanije definišu juniore? Da li fakulteti daju dobru pripremu za rad u industriji? Koliko domaćih kompanija na praksu prima samouke programere? Izdvojte nekoliko minuta i pomozite nam da saznamo.

Nevenka Rangelov - 9. Februar, 2018.

Startit Poslovi ove godine sprovode drugo istraživanje o praksama i juniorskim pozicijama u domaćim IT firmama. Prošle godine je u istraživanju učestvovalo 32 kompanije, a neke od najzanimljivijih podataka do kojih su došli možete pogledati ovde.

Cilj istraživanja je da mladi inženjeri i studenti steknu bolju sliku o IT praksama i poslovima u Srbiji. Anketa se sastoji iz dva dela, prvog koji je posvećen praksama i drugog koji se odnosi na juniorske pozicije.

Ono što želimo da saznamo jeste koliko ljudi u proseku kompanije primaju na praksu, da li za ove pozicije traže diplomce, samouke programere ili ljude koji su završili neke od programerskih kurseva, kao i koje osobine najviše cene kod kandidata. Istražićemo i koliko u proseku traju prakse kao i da li praktikanti bivaju plaćeni za svoj rad.

Kada su u pitanju juniorske pozicije, anketa se bavi pitanjem kvaliteta fakultetskog obrazovanja u Srbiji i koliko dobro priprema ljude za rad u industriji, zatim kako domaće kompanije definišu juniore i koliko im je vremena potrebno da ih osposobe za produktivan rad kao i šta sve uzimaju u obzir kada procenjuju kvalitet kandidata.

Anketa će biti otvorena do kraja februara, a za popunjavanje je potrebno do 5 minuta.