Učesnice prvog EWA programa razvijaju inovativne biznise

Preduzetnice razvijaju rešenja od digitalnih platformi do alternativnih prehrambenih proizvoda i sa mentorima rade na unapređivanju svojih poslovnih veština.

Stefan Alidini
25/09/2023

Prvo izdanje programa Osnaživanje preduzetnica u agrikulturi (EWA) u Srbiji zvanično je počelo 16. juna, kada je u Startit Centru Beograd održan prvi u nizu događaja koji je okupio prvu kohortu EWA polaznika u Srbiji, kao i mentore koji učestvuju u programu.

Cilj EWA programa je da sveobuhvatno podrži preduzetnice u ranoj fazi njihovog biznisa i pomogne im da iskoriste svoj potencijal, obezbeđujući im odgovarajuća znanja i pristup mreži kontakata kako bi mogle da uspešno započnu i razviju održive prakse i poslovne aktivnosti u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji.

Nakon skoro 100 prijava, izabrano je 10 učesnica, koji će u naredna 4 meseca razvijati svoje poslovne ideje sa stručnim mentorima, i unapređivati svoje poslovne veštine kroz predavanja, radionice i druge programe.

Preduzetnice EWA programa 2023

Preduzetnice koje su selektovane za prvu generaciju EWA programa razvijaju inovativne i raznolike biznise od digitalnih platformi, sve do alternativnih metoda ishrane.

Ana Nešić je izgradila platformu koja povezuje male proizvođače hrane iz ruralnih sredina u Srbiji sa kupcima u većim gradovima. Trenutno platforma ima preko 138.000 potrošača i bazu od preko 1800 proizvođača hrane.

Nela Jović želi da popularizuje upotrebu insekata u ishrani i proizvodnji hrane (naročito cvrčaka Acheta Domesticus kao izvora alternativnih proteina, crnog vojnika za kompostiranje i mason pčela za efikasno oprašivanje).

Dušanka Bakić Nikolić pravi bezglutensko brašno od tikvice i na taj način pruža raznovrsnije i zdravije opcije ljudima koji pate od zdravstvenih ograničenja u ishrani.

Azra Dogan želi da stvori poljoprivrednu zajednicu za samohrane roditelje, koji bi ubrzao prelazak na zajedničke, kratke lance snabdevanja organskom hranom. Koncept bi imao i ekološki i društveni uticaj na zajednicu.

Ivana Mišković edukacijom dece i odraslih podiže svest o značaju smanjenja rasipanja hrane, što se može postići pasterizacijom, sušenjem i drugim tradicionalnim postupcima specifičnim za srpsku sredinu i podneblje.

Marija Ignjatović pravi grickalice od sušenog voća (organska kruška, organska jabuka i organska šljiva) – inovativnim metodama sušenja, poštujući principe energetske efikasnosti u saradnji sa malim proizvođačima organskih proizvoda.

Nataša Pavlović Bujas želi da napravi edukativni centar za učenike i mlade roditelje, sa praktičnim radionicama i predavanjima o zdravom i ekološki prihvatljivom izboru hrane, po principu uči-iskusi-primeni-deli.

Jelena Ilić razvija koncept urbanog pčelarenja kao usluge koji podrazumeva: postavljanje košnica na odgovarajućim lokacijama u gradu, mesečno održavanje pčelinjeg društva i edukaciju lokalne zajednice.

Startap Aleksandre Lazović-Lønningen pod nazivom Eat Me App pomaže velikim maloprodajnim lancima i domaćinstvima da smanje bacanje hrane stvaranjem digitalnog tržišta za neprodatu hranu po sniženim cenama.

Milica Anđelković radi na biljnim proteinskim rastvorima, a njen glavni proizvod je veganska kobasica od semena industrijske konoplje.

Osnaživanje preduzetnica kroz specijalizovane programe

U sklopu EWA programa do sada su održana dva događaja. Na prvom je formirano 10 mentorskih parova koji su potom započeli zajednički rad, a u sklopu programa organizovan je i masterclass, koji je tokom dva dana (28. i 29. jul) još jednom okupio polaznice EWA programa u Startit Centru Beograd, kako bi učestvovali u nizu radionica i unapredili svoje poslovne veštine.

Radionice su pokrile teme poput kreiranja ličnog brenda na Linkedinu i efektivne lične prezentacije, asertivne komunikacije za preduzetnice, kreiranje efektivnog sajta za biznis i najboljih SEO praksi.

Kroz sve radionice, vežbe, diskusije i networking, polaznice EWA programa mogle su da unaprede i steknu nova znanja koja će primeniti na realizaciju svojih poslovnih ideja, kao i dodatne mogućnosti da se međusobno povežu i osnaže međusobne veze.

U sklopu programa biće održan i završni pitching događaj koji je planiran za novembar, a planiran je i međunarodni završni događaj EWA programa „Women in Agrifood Summit 2023“ koji će se održati 1. decembra u Litvaniji.

Više informacija o EWA programu dostupno je na zvaničnom veb sajtu EIT Food i na zvaničnoj stranici programa.

EWA program u Srbiji organizuju Startit, domaća neprofitna organizacija posvećena razvoju domaće IT zajednice, u saradnji sa EIT Food-om, koji je podržan od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT), organa Evropske Unije.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

ponedeljak, 25. Septembar, 2023.

IT Industrija

🔥 Najčitanije