U zgradu stare Železničke stanice biće postavljen Muzej Nikole Tesle?

Muzej Nikole Tesle, koji se trenutno nalazi na ćošku Krunske i Prote Mateje, biće preseljen u zgradu bivše Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

Marija Milutinović
12/02/2020

Iako se još od najave iseljavanja stanice, ali i rekonstrukcije Savskog trga govorilo da bi zgrada bivše Glavne železničke stanice trebalo da postane Muzej istorije, Muzej nauke, ili Muzej srednjovekovne Srbije, odluka je, do eventualno novih najava ovog tipa, pala da se tu premesti jedan od najatraktivnijih i najposećenijih muzeja u prestonici koji je prošle godine posetilo 160.000 ljudi, piše Blic

Vest o preseljenju Muzeja Nikole Tesle je danas je na konferenciji povodom vraćanja grba Kraljevine Srbije iz 1885. godine na rekonstruisano zdanje na Savskom trgu, potvrdio i direktor Republičke direkcije za imovinu. Inače, na Savskom trgu su već nekoliko meseci u toku radovi na rekonstrukciji zgrade bivše Glavne železničke stanice.

Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji i jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Muzej čuva izuzetno vrednu kolekciju Teslinih predmeta koja sadrži više od 160.000 originalnih dokumenata, 2000 knjiga i časopisa, 1200 istorijsko-tehničkih eksponata, 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih, kao i 1000 planova i crteža. 

Tačan datum i ostali detalji u vezi sa preseljenjem muzeja na novu lokaciju koja će se prema rečima nadležnih prostirati na čak 3.200 kvadratnih metara još uvek nisu poznati.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

sreda, 12. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije