Trinaest domaćih kompanija iz IKT sektora uspešno je obezbedilo sredstva za realizaciju tehnoloških projekata i razvoj aplikacija usmerenih ka poljoprivredi kroz projekat FRACTALS. Kao najveći projekat u Srbiji finansiran od strane Evropske komisije, u okviru FP7 poziva,  FRACTALS ima za cilj da, kroz bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 5,52 miliona evra malim i srednjim IKT preduzećima u Evropi pomogne u kreiranju aplikacija sa globalnim potencijalom, a baziranim na FIWARE tehnologijama.

Od 270  pristiglih prijava, 68 je bilo iz Srbije. Od ovog broja selekciju za finansiranje prošlo je ukupno 43 kompanije iz 12 država, a od toga 13 kompanija je iz naše zemlje. One, prema rečima Doc. dr Mladena Radišića sa Univerziteta u Novom Sadu i iz Vojvođankog IKT klastera, čine najveću grupu korisnika raspoloživih sredstava u okviru FRACTALS projekta koji dolaze iz jedne države.

Sedam kompanija iz Novog Sada, tri iz Beograda i po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša imaće zajedno na raspolaganju blizu 2 miliona evra, a prema podacima na zvaničnom sajtu, saznajemo da pojedinačni grantovi iznose od 50.000 do 150.000 evra za projekte IKT kompanija koji traju između četiri i devet meseci (počevši od 01.06.2015. godine).

Kompanije i projekti iz Srbije koji su odabrani za finansiranje su: DunavNET (IrrigNet), Limessoft (BeeWeb), GeoGis Consultants (PAIS), ITEN Engineering (VC), Prozone (SDOP), Food and Agriculture Cloud Technology – FACT (FACTUAL), Manufaktura DOO za internet inženjering (Smart Plant), Društvo za inženjering, trgovinu i usluge Energobiro (Agrishares), CAM Engineering (PAYS), LOGIT (AREAS), Impact IT Group (BeeMon Solutions), Pogled Telekomunikacije (Farm@) i  TotalObserver (KEEPROP).

Među projektima naših kompanija nalaze se, recimo, IrrigNET, servis zasnovan na ideji optimizacije procesa irigacije na osnovu informacija o kvalitetu zemljišta, trenutnim vremenskim uslovima i prognozi vremena, optimizuju proces irigacije. Još jedan od projekata je BeeWeb, koji ima za cilj da pomogne pčelarima na teritoriji Srbije da pronađu i transportuju svoje pčele na kvalitetnu lokaciju za vreme cvetanja.

Za realizaciju FRACTALS projekta u Srbiji zaduženi su projektni partneri Razvojni Fond Autonomne Pokrajine Vojvodine, BioSens Institut Univerziteta u Novom Sadu i Vojvođanski IKT klaster.