Kao dizajneru na početku karijere, opcije za dalji razvojni put u Srbiji su u najvećem broju slučajeva:

a/ “dobro” pozicionirane marketing/advertajzing agencije

b/ freelancing

Tek u poslednjih 5-6 godina je prisutan trend da tehnološke kompanije zapošljavaju in-house dizajnere.

Za freelancing nisam imao dovoljno iskustva — mislim da ga i dalje nemam. Advertajzing ne gotivim, zbog prirode (digitalnih) proizvoda koje prave, i načina na koji to rade. Činjenicu da je većina agencija kod nas i dalje fokusirana na print i TV ne želim ni da dotičem.

Sa druge strane, konstantno sam bio okružen inženjerima, i nekako mi je prirodno bilo da mi “prvi pravi” posao bude u tehnološkoj kompaniji. Par godina i projekata kasnije, mislim da sam prošao dovoljno toga da podelim nekoliko, nadam se korisnih, saveta i iskustava.

Ostavi svoj ego ispred vrata

Ovo je generalni savet i nije vezan za rad isključivo sa inženjerima.

I mene užasno nervira kada dizajner ima taj specifičan “dizajnerski” ego — od ego manijaka koji se diči tako da probija plafon sobe, do onih koji zbog toga neće da prihvate kritike, razmotre da je neko drugi u pravu i onda to još podgrevaju pasivnom agresijom, kao da sve ovo prethodno nije bilo dovoljno!

Ego će ti otežati da prihvatiš kritiku i rešenja drugih kao bolja, kao i da razumeš svoje nedostatke. Pri dizajniranju za ljude koji će koristiti to što praviš, bitno je da uvek budeš objektivan i uvek preispituješ prvo svoje, a zatim i ostale odluke i postupke.

Uglavnom, treningom se to iskorenjava. Trening može da se sastoji od toga da uvek pristupaš stvarima kao da ih vidiš prvi put, da uvek budeš onaj koji će prvo da sluša pa tek onda da priča. Počni da treniraš! Shvati da nisi nešto previše specijalan i budi timski igrač.

Nauči da ih razumeš

Većina inženjera nikada pre nije radila sa dizajnerima. Takođe imaju različite “predrasude” i misle kako mi provodimo dane crtajući lepe slike i igrajući se bojama, dok oni kao rudari crkavaju optimizujući API. To je sve potpuno okej.

Kako je malo verovatno da će oni početi prvi prilagođavati svoj jezik tebi, to znači da ćeš ti morati da se adaptiraš. To je neophodno jer ćeš u najvećem broju slučajeva ti biti taj koji je okružen inženjerima, a ne obrnuto.

Da bi ih razumeo, (malo) treba da budeš kao oni. To znači da nije loše da ponekad obuješ rudarske čizme, uzmeš pijuk i spustiš se do rudarske jame. U početku će biti jako mračno, ali ćeš ubrzo razumeti kako se pali lampa na šlemu. Ubrzo ćeš shvatiti koja je razlika između API-ja i SDK-a, zašto neki tvoj dizajn nije održiv kada ima previše poziva na bazu, i na šta zapravo misle kada kažu Single page app.

Nauči da komuniciraš

Sada kada ih razumeš, vreme je da zapravo počneš da koristiš novi jezik. Budi jasan, kada je potrebno apstraktan i širok, kratak i precizan, uvek strpljiv. Pun razumevanja. Nauči da pričaš priče, praviš paralele i pokazuješ na jednostavnim primerima.

Kao što neke stvari do sada nisi znao, tako i neko drugi neće znati ono što ti znaš. Na primer, neće znati koja je razlika između mokapa i vajerfrejma, kao ni da čitaju taj isti vajverfrejm. Jasnom komunikacijom i uzajamnim razumevanjem svaki šum će lako biti upeglan. Naravno, novih šumova će uvek biti iznova i iznova.

Osećaj je neverovatan kada shvatiš da je neko naučio nešto novo od tebe. Kada ti kolega posle par meseci dođe sa pričom kako je kritikovao lošu tipograiju na ortakovom blogu.

Budi spreman za borbu

Kao i u svakom meču, neku rundu izgubiš, neku rudnu dobiješ, vreme teče dalje. Idealno, u inženjerovom gnezdu se uvek istovremeno vode bitke u različitim ringovima.

Bitno je da razumeš zašto je bitno da znaš da se boriš za sebe. Kao što rekoh, u velikoj većini slučajeva ćeš ti (ili tvoj mali tim) biti brojčano najačan, što će često značiti da su ideje i procesi većine uvek biti bolji ili održiviji. Na tebi će biti da dokažeš da to nije baš uvek tako. Ovo zahteva dosta strategije, dovitljivosti i rada.

Ovde se ne radi o borbi “mi protiv njih”, već naprotiv. Radi se o borbi i težnji dizajnera da stalno guraju sebe napred. Da unapređuju i optimizuju svoju sredinu. Da sebi i drugima olakšavaju posao. Da dobiju svoje mesto za stolom. Da postanu vođe.

Takođe je bitno da se boriš za to da svoj posao obavljaš kako treba, i da se boriš za vrednosti koje treba da doživi onaj za koga pravite to što pravite i radite to što radite, i da se boriš i da se izboriš za to da umeš da kažeš “ne”.

Kada runda bude teška, budi siguran da uvek na vreme odeš u svoj ćošak ringa i kažeš svom treneru/menadžeru, ako misliš da ćeš izgubiti ovu zbog prekratkog roka ili previše posla. Ako to radiš prečesto, biće mu jasno da si slabić, ali ako to radiš onda kada je to zaista potrebno, uvek će biti spreman da te spasi i baci beli peškir u pravom času.

Zadobij poverenje i veruj

Kao i u svakoj zdravoj vezi, veliki deo toga se zasniva na poverenju. Kako zadobiti poverenje svojih inženjera saboraca, zaista zavisi od puno različitih faktora. Par stvari koje sam naučio na ličnom primeru su:

• Uvek budi iskren i govori istinu. Reci kada nešto ne znaš ili kada si zabrljao. Dobar inženjer kolega će ti se uvek naći u nevolji, čak i ako on to nešto zna onako ili ne zna uopšte
• Budi skroman. Uvek reci hvala, čak i za najmanju sitnicu
• Deli znanje i iskustva.
• Nemoj da se šlihtaš, to niko ne voli. Oni koji vole su loši.
• Radi svoj posao korektno i optimizovano. Nemoj mnogo da se ložiš.
• Uvek pokušaj da vidiš širu sliku i ukaži na nešto što možda drugi ne vide, to pridodaje vrednosti tome što radiš kao i celoj priči.
• Nauči da kritikuješ prvo sebe pa druge. Nauči da prihvataš kritike.
• Nauči da prepustiš stvari drugima. Postani malo inženjer, neka oni postanu dizajneri. Svi vi na kraju dana dizajnirate nešto, bio to neki algoritam ili onbording iskustvo.

*

Imajući sve ovo na umu, nisam uspeo da napišem na koji način sam stekao ova saznanja, u kojim firmama i na kojim projektima, ali ću o tome više narednom prilikom.

Meni je do sada bilo strava u inženjerskim, ali naravno treba razmišljati i o nekim budućim dizajnerskim gnezdima. Za sada, idi i zagrli svog bližnjeg inženjera. :-)