U Engleskoj popravili 5000 rupa na putevima primenom veštačke inteligencije

Tradicionalan način koji su do sada koristili koštao je grad više od 1,5 miliona funti, međutim uvođenjem ovog savremenijeg pristupa ne samo da su uštedeli novac već i vreme. 

Opštinski Savet jednog primorskog grada koristi veštačku inteligenciju kako bi svojim sugrađanima stvorio bolje uslove na putu. Kako navodi The Register, od prošlog leta opštinari Blekpula koriste softver za mašinsko učenje i satelitske fitografije za prepoznavanje rupa na putevima koje treba zakrpiti.

Projekat pod nazivom Project Amber, prvi put je testiran u predgrađu ovog grada, a nakon što je algoritam pomoću satelitskih snimaka detektovao sve rupe koje se nalaze na putevima, grad je poslao inženjere kako bi ih popravio. 

Zahvaljujući ovom algoritmu od leta prošle godine više od 5.000 šupljina sanirano je, a na taj način država je uspela da uštedi oko milion funti koji će biti uloženi za popravku novih deonica tokom ove godine. Tradicionalan način koji su do sada koristili koštao je grad više od 1,5 miliona funti, međutim uvođenjem ovog savremenijeg pristupa ne samo da su uštedeli novac već i vreme. 

Opštinski Savet nije želeo da otkrije mnoge tehničke detalje u vezi sa tehničkim specifikacijama ove napredne tehnologije. Međutim stručnjaci navode da inženjeri analiziraju snimke pomoću softvera koji je programiran da automatski označava rupe i pukotine na putevima. Alat zatim označava štetu koristeći sistem boja koje označavaju različit stepen oštećenosti, nakon čega inženjeri odlučuju da li je sanacija štete neophodna. 

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marija Milutinović

Unesite termine za pretragu