U Engleskoj popravili 5000 rupa na putevima primenom veštačke inteligencije

Tradicionalan način koji su do sada koristili koštao je grad više od 1,5 miliona funti, međutim uvođenjem ovog savremenijeg pristupa ne samo da su uštedeli novac već i vreme. 

Opštinski Savet jednog primorskog grada koristi veštačku inteligenciju kako bi svojim sugrađanima stvorio bolje uslove na putu. Kako navodi The Register, od prošlog leta opštinari Blekpula koriste softver za mašinsko učenje i satelitske fitografije za prepoznavanje rupa na putevima koje treba zakrpiti.

Projekat pod nazivom Project Amber, prvi put je testiran u predgrađu ovog grada, a nakon što je algoritam pomoću satelitskih snimaka detektovao sve rupe koje se nalaze na putevima, grad je poslao inženjere kako bi ih popravio. 

Zahvaljujući ovom algoritmu od leta prošle godine više od 5.000 šupljina sanirano je, a na taj način država je uspela da uštedi oko milion funti koji će biti uloženi za popravku novih deonica tokom ove godine. Tradicionalan način koji su do sada koristili koštao je grad više od 1,5 miliona funti, međutim uvođenjem ovog savremenijeg pristupa ne samo da su uštedeli novac već i vreme. 

Opštinski Savet nije želeo da otkrije mnoge tehničke detalje u vezi sa tehničkim specifikacijama ove napredne tehnologije. Međutim stručnjaci navode da inženjeri analiziraju snimke pomoću softvera koji je programiran da automatski označava rupe i pukotine na putevima. Alat zatim označava štetu koristeći sistem boja koje označavaju različit stepen oštećenosti, nakon čega inženjeri odlučuju da li je sanacija štete neophodna. 

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu