U Čikagu pokrenuta prva P2P mreža za razmenu električne energije zasnovana na blockchainu

Iza koje stoji australijska platforma Power Ledger.

Sanja Vatić - 4. Maj, 2018.

U moru starih i novih valuta i primena blockchain tehnologije ove nedelje se izdvojila vest o razmeni električne energije između nekoliko izvora zasnovanoj na blockchainu. Udruživši se sa Clean Energy Blockchain Networkom, australijski Power Ledger počeo je s komercijalizacijom ove zamisli.

Kao njihov prvi klijent, Univerzitet Northwestern iz Ilinoisa već je saopštio da će u okviru i između kampusa omogućiti kupovinu i prodaju električne energije nastalu iz obnovljivih izvora, a sve to bez potrebe za dodatnim hardverom, softverom ili pretplatama i uz već postojeća brojila.

Tumačeći ovu vest kao znak da je tržište spremno za implementaciju P2P (peer-to-peerblockchain trgovine, TechCrunch piše da još od pojave Ethereuma i smart comtracta postoji ideja o tome da baterije ili jedinice napajanja razmenjuju električnu energiju po P2P principu.

U osnovi je ideja da korisnici kupuju i prodaju obnovljivu električnu energiju jedni od drugih (tehnički, neko ko ima solarni panel, struju koju generiše može da proda bilo kome u mreži), a da im blockhain pruži potrebnu transparentnost pri toj trgovini. U tom slučaju proizvodnja i potrošnja bi se beležile na blockchainu, a struja bi se štedela. 

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa