Tresla se gora, rodilo se čudo – Startup live Novi Sad

Euforija od prošlog vikenda (Mini Seedcamp, Startup Standup) još nije prošla, a već je došao novi sjajni događaj, Startup live Novi Sad, koji je samo potvrdio da je zajednica veoma ozbiljna u želji da napreduje. Startup live Novi Sad je održan od 12. do 14. aprila 2013. godine u predivnom ambijentu nacionalnog parka Fruška Gora,

Uglješa Erić
17/04/2013

Euforija od prošlog vikenda (Mini Seedcamp, Startup Standup) još nije prošla, a već je došao novi sjajni događaj, Startup live Novi Sad, koji je samo potvrdio da je zajednica veoma ozbiljna u želji da napreduje.

Startup live Novi Sad je održan od 12. do 14. aprila 2013. godine u predivnom ambijentu nacionalnog parka Fruška Gora, nadomak Novog Sada, u kongresnom kompleksu CePTOR na Andrevlju.

Učestvovalo je preko 100 ambicioznih ljudi  koji su kreirali 17 timova i 26 mentora i sudija koji su tu bili za svaku pomoć i predloge.

Još jednom bih se osvrnuo na lokaciju, koja je meni, a i svim učesnicima sa kojima sam pričao, bila najbolja od svih lokacija na kojima su se održavali slični događaji.

Sudeći po prethodna dva događaja, Startup Weekend (Kraljevski dvor) i Startup live Novi Sad (Fruška Gora) organizatori narednih sličnih događaja će imati izuzetno težak zadatak da odaberu lokaciju dešavanja da bi ostali na istom nivou kvaliteta.

Što se tiče formata događaja, veoma je sličan Startup Weekend-u o kome smo pisali, ali sa par bitnih razlika:

 

projects-pic

Timovi i uvodne prezentacije

DSC_0537

Za razliku od prethodnog događaja, na ovom nisam bio učesnik, tako da sam pažljivije mogao da posmatram prezentacije i rad više timova.

Svi koji su prezentovali su bili uvježbani i jasno su iznosili svoje ideje. Svako je iznosio šta mu nedostaje u timu, da li to bili određeni članovi, ili pak mentori i savjeti.

Nakon prezentacije svih ideja, nastupio je deo za networking i potencijalno formiranje novih timova.

Rad, rad, rad

Raditi na nečemu nikada nije lako, osim ako to nešto istinski ne volite. Pored toga što su svi timovi između sebe dijelili isti san, i samo okruženje prirode i konačni dolazak proljeća, je doprinoslio da sve izgleda više kao zabava nego kao naporni rad.

Pričajući sa timovima osjetio sam da postoji izuzetna količina pozitivne energije.

Ono što mi je izuzetno bilo drago da vidim je to što su svi timovi imali jasno definisane ideje sa jasnim ciljevima, ali su bili otvoreni za savjete i predloge promjena biznis planova.

Iznenenadila me i širina svih ideja, pa su se tako riješavali razni problemi, od problema odlaganja pepela pravljenjem cigala od njega, preko servisa za lakše putovanje do aplikacije koja pokazuje koji je odnos djevojaka i momaka u klubovima.

Prezentuješ, dobiješ feedback, pobjediš

DSC_0880

Događaj se završio prezentacijama rešenja koja su kreirana tokom vikenda.

Opet, prezentacije na visokom nivou, rešenja takođe.

Treću nagradu, mesec dana u The Spot Creative Space-u u Bratislavi, osvojio je tim SPY BUGS (ElectronicSoft) za projekat ometača bežičnih minijaturnih slušalica/bubica radi sprečavanja prevara na ispitima.

Druga nagrada, mesec dana u TechSquare Prague, pripala je timu ATENDRA za servis za organizaciju i promociju događaja, i povezivanje učesnika korišćenjem mobilnih uređaja.

Za pobednika STARTUP LiVE Novi Sad #1 događaja proglašen je tim CITRUS sa projektom ”Light show on long boards” koji je osvojio najviše pozitivnih reakcija žirija, mentora i publike. Kao prvu nagradu, dva člana tima će imati priliku da svoj startup predstave evropskoj publici na velikom internacionalnom događaju Pioneers Festival koji će se u periodu od 29. do 31. oktobra održati u Beču.

Veliki aplauz

DSC_0881 (1)

Najveći aplauz, i poslednji deo kome se posvećuje najviše pažnje bih uputio organizatiorima, udruženju E-Front. Sve pohvale za organizaciju koja je bila besprekorna, izbor mentora i sudija koji su nesebično prenosili znanje, i svakako odabir lokacije koja je bila idealna.

Pohvale za čitavu startap zajednicu koja ulaže enormne napore da svi zajedno napredujemo.

 Galeriju fotografija možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici.

Identičan događaj se održava i u Beogradu od 10. do 12. maja. Više informacija na http://startuplive.in/belgrade/2/

Uglješa Erić

Objavio/la članak.

sreda, 17. April, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Srdjan

sreda, 17. April, 2013.

++ Sjajno je bilo, ja sam u neverici morao da pitam Ivana da li se i inače bavi organizovanjem dogadjaja. Ivane, ako propadnu svi startupi, mikrofon ti leži savršeno ;)

Ivan Mojsilovic

sreda, 17. April, 2013.

Dugo nisam bio ponosan na sebe :) Prosto uzivam u ovim danima hvale :)