Trećina firmi u Srbiji nema nijednog zaposlenog 

U Americi je 76,2% kompanija „one-man show”.

Petar Paunović
21/07/2021

Gotovo trećina firmi u Srbiji u prošloj godini nije imala nijednog zaposlenog, pokazuju podaci britanske bonitetne kuće CompanyWall.

Najviše firmi bez ijednog zaposlenog ima u sektorima trgovina na veliko i malo (9.578), prerađivačkoj industriji (4.820), stručnoj, naučnoj, inovacionoj i tehničkoj delatnosti (3.892) i građevinarstvu (3.234). Preko 99 odsto kompanija bez radnika su mikro veličine, odnosno njihov poslovni prihod je do 700.000 evra, a vrednost poslovne imovine je do 350.000 evra.

„Ovaj vid organizovanja privrednih subjekata je dobar za one koji žele da odrade određene poslove u kraćem roku, pa da se vrate u svoja osnovna zanimanja. To je čest slučaj u građevinarstvu. Recimo, znam jednog sportskog menadžera koji je osnovao firmu u kojoj nema zaposlenih, a koja mu služi za izgradnju na desetine hiljada kvadrata stambenog prostora. Kada se posao završi, on se vraća u svoj osnovni biznis. Pritom, ako i napravi nekom od poslovnih saradnika štetu, on lično ne odgovara za dugove te firme, već se svi namiruju iz njene imovine, koja je po pravilu simbolična“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić za Biznis.rs

Da su takve kompanije najčešće u građevinarstvu deo je pre svega specifičnosti te grane, ali verovatno je i da među 31.465 firmi s jednim zaposlenim ima i onih koje posluju u sivoj zoni. Kako su inspektori pronašli, uz pomoć tri fantomske firme tokom godinu dana je jedna Ćupričanka prevarila poreski sistem za 10 miliona dinara, koji je dobila kroz povraćaj PDV-a. Fantomske firme postoje i radi utaje poreza, a u prvih šest meseci ove godine državna kasa je uskraćena za 7 milijardi dinara. 

Beč ima 65.000 „one-man show” kompanija

Međutim, ovo nije novina. U Srbiji je i 2013. poslovalo 26.248 privrednih društava bez ijednog zaposlenog, što je tada činilo gotovo trećinu kompanija. Na osnovu pisanja eKapije, može se utvrditi da se sektori poklapaju. 

Tako nešto nije nepoznanica ni u razvijenim zemljama. Samo u Beču ima 65.000 „one-man show” kompanija , dok su u Sjedinjenim Američkim Državama prihodi od 22 miliona takvih firmi u 2010. bili 950 milijardi dolara. Poređenja radi, prihodi trgovinskog lanca Walmart su te godine bili 408 milijardi dolara, a kompanija zapošljava više od 2 miliona ljudi.

U Americi su to uglavnom startapi ili sporedni biznisi poslovnih ljudi. Prema podacima za 2019. godinu, broj kompanija sa samo jednim čovekom u Americi je porastao i čini 76,2 odsto svih firmi u zemlji.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 21. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije