Tražili 2.000, dobili 107.000$ — beogradski Forsage Games uspešno završio drugu Kickstarter kampanju

Ko su tvorci igre koja je dobila 50 puta veću sumu od one koju je tražila i kako su to postigli?

Sanja Vatić
09/01/2018

Pre pet dana završena je Kickstarter kampanja oca i sina, Predraga i Dragana Lazovića, koji prave društvene igre i stoje iza beogradskog Forsage Gamesa. Igra o kojoj je ovde reč zove se Tank Chess i u njoj se, očigledno, radi o tenkovskoj borbi na šahovskoj tabli.

U toku kampanje Tenkovski šah je 2.006 ljudi prepoznalo kao igru u koju vredi uložiti. Od tih par hiljada, tek tri čoveka iz Srbije su podržala kampanju. Ono što je najfascinantnije je to što je suma koju su želeli da prikupe bila 2.000 dolara, a došli su do tačno 107.827.

Pri tome nikakav novac nije uložen u reklamu jer ga kreatori igre nisu ni imali. O tome odakle je onda došla tolika podrška Predrag kaže:

Od Kickstartera dobijamo detaljan izveštaj o tome sa koje platforme su došli backeri. Ubedljivo najviše backera je sa samog Kickstartera. Oko pet odsto je sa Facebooka.

Po nekoliko desetina backera smo dobili sa nekih blogova i foruma iz različitih zemalja. Na tim forumima/blogovima/internet časopisima su objavljeni članci o Tenkovskom šahu. Svi od reda su bili više nego pohvalni. Na primer, posle jednog članka na nekom japanskom internet mediju dobili smo više od 70 backera iz Japana.

Ko su Forsage Games?

Predrag Lazović od 1992. godine pravi igre, a njegov sin Dragan (rođen 1996. godine), od rođenja prati sve faze razvoja različitih igrara. S obzirom na dugogodišnji staž, logično je da im Tank Chess nije prva igra.

Pre ove, na Kickstarter su izašli sa još jednom — Naval Battle in Archipelago. Kampanju za nju podržalo je 136 ljudi, a dobili su duplo više od tražene sume.

Predrag s nama deli i da on zapravo nije neko ko igra društvene igre niti ih je ikada igrao. Sve igre koje je napravio potekle su iz dečije želje da bude general i komanduje (Tank Chess Naval Battle in Archipelago), trener i strateg (serija sportskih igara) ili iz analize saobraćajnih pravila (Gradski reli)…

Zašto Kickstarter?

Prema Predragovoj proceni na domaćem tržištu društvenih igara ne vladaju savršeni uslovi. Govoreći o tome pominje da ovde dominiraju oni koji pod izmenjenim imenom kopiraju svetski poznate igre poput Monopola i Rizika. S druge strane, svetski izdavači gledaju da sve igre „ukalupe” u svoja izdanja i stil i da udovolje širokoj pubilici. Zbog takvog stanja Forsage Games se okrenuo Kickstarteru:

Svi ti nazovi izdavači imaju velike štamparije sa kojima ne želim da se takmičim u „jeftinoći”. To što bi trebalo da bude moja prednost, a to je originalnost, ovde je nedostatak. Dobijam komentare „što se ‘mučiš’ da smišljaš igre, zar nije jednostavnije da i ti kopiraš Riziko”…

Ja nisam želeo da se utopim u bilo čiji koncept, već da igre budu onakve kako sam ih zamislio. Mogu slikovito da kažem i ovako — Više volim da sviram rock’n’roll u nekom klubu pred odabranom publikom, nego da pevam narodnjake pred punim stadionima.

Kako su nastali tenkići?

Direktna inspiracija za početak pravljenja ovakve vrste igara došla je davno i to iz knjiga i filma o Bici za Britaniju. U njima se pominje britanska Komanda Lovačke avijacije u čijem holu se nalazi velika mapa južne Britanije. Po njoj su, u skladu sa informacijama koje pristižu od radara i osmatrača, pomerani markeri koji su označavali pojedine eskadrile i neprijateljeske formacije.

Prema Predragovim rečima, Tank Chess je potekao iz Panzer Strike-a, jedne od neobjavljenih igara ovog dvojca. Inicijalna igra je imala nekoliko izdanja, ali se na celovito čekalo „dok se ne uklope sve kockice”:

Ta igra je realistična simulacija borbe tenkova u urbanom okruženju. Tenkovski šah je nastao bukvalno u jednom razgovoru između Dragana i mene u julu 2015. godine. Sve što smo tada u razgovoru rekli jedan drugom za nekoliko dana je pretočeno u kratka i jednostavna pravila.

A ta pravila su ostala ista bez obzira na to što je igra dobila mnogobrojna proširenja (Fan set). Osim tih dodataka (koje možete da pogledate na stranici kampanje), Forsage Games je uveo i neke novine u praksu Kickstartera:

Obećali smo poklon za sve backere koji uplate prvog dana kampanje, potom poklon za sve„stare” backere (iz našeg prvog projekta) i poklon za sve koji tokom kampanje na neki nači podrže projekat – šerovanjem, komentarima i slično…

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

utorak, 9. Januar, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Branko

ponedeljak, 15. Januar, 2018.

Za svaku pohvalu