Traže se rešenja za pametnije upravljanje podacima u oblasti klimatskih promena — prijave do 28. februara

U okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene, pokrenuta su dva javna poziva: Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja.

Uroš Nedeljković - 2. Decembar, 2017.

Projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, poziva lokalne samouprave, privredne subjekte iz javnog i privatnog sektora, organizacije civilnog društva, naučno-istraživačke i akademske ustanove, kao i fizička lica, da podnesu svoje predloge inovativnih rešenja za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i borbu protiv klimatskih promena.

U okviru projekta pokrenuta su dva javna poziva, Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja.

Izazov otvorenih podataka

Izazov otvorenih podatka predstavlja poziv za predlaganje inovativnih ideja i rešenja za unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena. Nakon evaluacije, stručna komisija će odabrati deset rešenja, tačnije pet na nivou grada i pet na nivou opštine, koja će biti nagađena sa do 10.000 i 5.000 dolara, respektivno.

U decembru 2018. godine biće proglašeni pobednici konkursa, gde će se izabrati po tri gradska i tri opštinska rešenja, koja će biti nagrađena sa do 20.000 i 10.000 dolara, respektivno.

Zainteresovani koji žele da se u svom gradu ili opštini uvede ili poboljša baza podataka, kao i upravljanje i praćenje podataka od značaja za borbu protiv klimatkih promena, mogu se prijaviti na zvaničnom sajtu projekta, najkasnije do 28. februara 2018. godine, kao i pronaći više informacija i propratnu dokumentaciju za konkurs.

Izazov za inovativna rešenja

U okviru Izazova za inovativna rešenja, traže se inovativne i finansijski isplative ideje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Projekti koji budu odabrani kao najbolji, nastaviće rad na daljem razvoju svoje ideje, nakon čega će uslediti faza implementacije koja je planirana za period od 1. januara 2019. do 31. decembra 2020. godine. Finalne nagrade biće dodeljene u decembru 2021. godine, timovima koji su ostvarili najveći uspeh u implementaciji projekta prema rezultatima praćenja i izveštavanja.

U prvoj fazi, stručna komisija će odabrati do 20 najboljih ideja za dalju razradu kojima će biti dodeljeno do 10.000 dolara po ideji. Takođe će biti nagrađeno i pet projekata koje su podnela fizička lica (do 5.000 dolara po projektu). Kao finalne nagrade biće dodeljena tri posebna priznanja.

Prijave za Izazov za inovativna rešenja biće otvorene do 31. januara 2018 (poziv za fizička lica će biti otvoren tek od 15. decembra). Više informacija o javnom pozivu i procesu prijave možete naći na sajtu projekta.