Transparentnost: Da li PU uopšte ima podatke o svim frilenserima? 

„Poreska uprava nastavlja da krije podatke i da, bez osnova, odbija da dostavi informacije od javnog značaja.”

Petar Paunović
04/02/2021

Da Poreska uprava svesno pokušava da onemogući pristup informacijama od javnog značaja, a koje se tiču oporezivanja frilensera, navodi organizacija Transparentnost Srbija. 

Ova organizacija se ponovo obratila Povereniku za informacije od javnog značaja, s obzirom na to da im iz PU nisu poslali tražene statističke podatke o tome koliko je poreskih obveznika koji ostvaruju prihode iz inostranstva i za koliko njih poreznici vrše kontrolu. 

Prilikom odbijanja zahteva Uprava se pozvala na zaštitu podataka o poreskim dužnicima, što je u ovom slučaju nerelevantno, jer podaci nisu ni traženi za pojedine dužnike. Ovakvo postupanje otvara i pitanje da li Poreska uprava uopšte ima statističke podatke o ovoj oblasti svog rada i o kontrolama koje je trebalo da vrši tokom prethodnih godina”, navode u Transparentnosti. 

Oni su tražili dokumente koji sadrže informacije o tome koliko građana podleže obavezi podnošenja poreske prijave sa obračunatim porezom po osnovu zarade ostvarene pružanjem usluga i rada na internetu od 2015. godine do danas.

Takve zahteve je ovoj istituciji više puta podnosio i Startit Dnevnik, ali odgovora nije bilo, a broj ljudi koji se kontroliše saznavali smo posredno, preko Udruženja radnika na internetu, kojima su se javljali frilenseri za koje je pokrenut postupak poreske kontrole. 

Kako navode u ovoj organizaciji, PU je do sada odbila desetine sličnih zahteva, ali su nakon rešenja Poverenika tražene informacije dostavljali.

Podsetimo, sutra će biti održan još jedan sastanak predstavnika Vlade i Udruženja radnika na internetu, na kojem bi trebalo da bude finaliziran dogovor o sudbini frilensera. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 4. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije