Šest godina nakon osnivanja, domaći portal Tračara dobila je investiciju od Darka Butine, nekadašnjeg direktora slovenačkog e-commerce portala Mimovrste sa ciljem da se ovaj domaći sajt proširi na mrežu sajtova koji će se i dalje obraćati ženama kao glavnoj cilnoj grupi.

Tračara je sajt na koji veliki broj žena iz Srbije redovno saznaje informacije o domaćim i stranim poznatim ličnostima, a osnovali su ga Dragana Vukajlović Krstović i Istok Pavlović, dok im se Ivanka Rendulić pridružila mesec dana kasnije. Uspeh ovog portala, a i ova investicija pokazatelji su da je i Srbija, iako mala, kao tržište zanimljiva za razvoj internet biznisa.

Ivanka, partner i urednica sajta, i Dragana, vođa projekta, nastavile su da razvijaju portal, dok je Istok ostao u ulozi savetnika projekta. Tim je prepoznao nišu za koju je verovao da nije bilo kvalitetnog sadržaja i nakon prvih godinu dana počeli su da zarađuju, a ubrzo su postali i profitabilni.

Kako internet biznis sve više raste u našoj zemlji, tako se povećava i ciljna grupa, ali i konkurencija, a ove mlade preduzetnice i majke uspešno su balansirale poslovne i porodične obaveze već nekoliko godina.

Kako nam Dragana kaže, investicija će im pomoći da brže i bolje ostvare svoje ciljeve:

draganaIako je Tracara.com tabloid, uvek smo se trudile da sadržaj bude kvalitetan, raznolik, drugačiji. Praćenjem interesovanja naših čitalaca znamo tačno u kom pravcu treba dalje da se krećemo.

Investicija nam je dala vetar u leđa, ubrzala nas je da počnemo da realizujemo sve što smo zamislile, a saradnja sa Darkom će nam dodatno pomoći da unapredimo naše poslovanje.

S druge strane, Darko objašnjava razloge zašto je investirao u ovaj portal koji pogađa usku nišu na tržištu Srbije:

darko butinaSrbija je jedna od država u regionu koje imaju najveći broj korisnika interneta i njihov broj raste iz godine u godinu, kao i broj čitalaca Tracara.com.

Već sada je Tracara.com jedan od vodećih medija u Srbiji u svojoj niši. Verujem da će u narednim mesecima i godinama zajedno sa drugim sajtovima u mreži dodatno utvrditi svoju poziciju. I dalje će nuditi čitaocima zanimljiv sadržaj i oglašivačima još bolje mogućnosti da uspešno predstave svoje proizvode i usluge.

Uslovi investicije nisu izneti u javnost, a portalom Tracara.com i drugim sajtovima u mreži od sada će upravljati novoosnovano preduzeće Power Media Group. Za početak je u planu redizajn sajta Tracara.com kao i predstavljanje još jednog projekta koji će se objaviti na dan 6. Tračarinog rođendana, 5. novembra.

Podsećanja radi, Mimovrste je biznis koji je osnovao Jugoslav Petković, nakon kojeg je ovaj preduzentik sa svojim startapom Poviom ušao u YCombinator, a takođe postao i poslovni anđeo koji je između ostalog investirao i u domaći startap Loyalis.

Ono što možemo da naučimo iz primera Tračare, ali i mnogih drugih domaćih sajtova je da dobar biznis može da se gradi i na jednom tržištu i definitivno je tema kojom ćemo se u budućnosti više baviti i na Startitu.