Tinejdžeri iz Šapca napravili video igru koju je kupilo više od 800 ljudi na Steamu

Trojica tinejdžera iz Šapca su odlučili da ostanu u svom gradu i da se bave razvojem video igara. Njihov prvenac je i pored grešaka koje su svojstvene početnicima doveo do zavidnog broja igrača koji su bili spremni da plate igru.

Trojica srednjoškolaca iz Šapca su napravili video igru Tropical Escape, koja je na Steamu, popularnoj platformi za skidanje i igranje video igara, prodata u 800 primeraka. Ovo možda ne bi bio impresivan podatak da Šapčanima ovo nije bio prvi razvojni projekat na kojem su do sada radili, a svako ko se ikada upuštao u bilo kakve preduzetničke poduhvate zna koliko je teško napraviti proizvod koji će neko zapravo koristiti i želeti da kupi.

Na ideju da kreiraju svoju video igru tvorci Tropical Escape-a Nikola Lacković, Stefan Stanković i Uroš Dragojević su došli u srednjoj školi, kada su se na časovima Osnova programiranja ozbiljnije ušli u svet programiranja.

Od malih nogu imamo interesovanje za tehnologiju i video igre, zanimao nas je sam način njihovog razvoja. Bilo nam je interesantno kako je neko uspeo da tako nešto uradi i to nas je motivisalo da i mi isto pokušamo.

Tropical Escape je avantura prvom licu (eng. first person) u kojoj igrač biva nasukan na pusta tropska ostrva, sa ciljem da pronađe druge preživele i da nađe način kako da uz pomoć aviona ili broda, kao što i sam naziv igre govori, pobegne sa ovih ostrva.

Radnja igre se odvija na izolovanom tropskom arhipelagu, a kreatori su igračima kroz open world map omogućili da iskuse i istraže život u okruženju prašuma, vodopada, koralnih grebena, egzotičnih životinja i svega onog što se može naći u tropskom raju na zemlji.

Igrači tokom igre ispunjavaju misije i donose odluke koje će ih dovesti ili do uspešnog odlaska sa ostrva ili ih uvući u još veće probleme, a mehanike igre zavise od odluka i poteza koje igrač donosi.

Njihova igra je napravljena u Unreal Engine 4, Epicovom alatu za pravljene video igara i svega za šta je neophodna real-time tehnologija. Tokom rada na razvoju projekta kreatori Tropical Escape-a su samostalno učili programiranje u C, C++, C#, zatim su učili animaciju i sve ono što zahteva rad na pravljenju i plasiranju jedne video igre na tržište, a čitav proces je trajao dve godine.

U periodu kada smo razmišljali da započnemo pravljenje igre, jedan od najpopularnijih žanrova je bio Survival. Sve znanje smo stekli preko interneta, najviše sa Youtube-a. Pokušali smo da uzmemo najbolje i najzanimljivije elemente iz ostalih igara ovog žanra i da ih implementiramo u našu, kao što je Story mode koji se retko pojavjuje, i mogućnost izbora u datoj situaciji gde igrač stvara svoju priču.

Ovaj mladi trojac je igru na tržište izbacio u februaru prošle godine i od njenog objavljivanja sedam puta su je dorađivali na zahtev više od 800 igrača.

Bili smo spremni na komentare, i negativne i pozitivne, a sve kritike smo bili spremni da prihvatimo. Iako igru nismo objavili u Early Access izdanju, igra je bila konstantno update-ovana prvih sedam dana. Samim tim što smo se prvi put susreli sa ovom oblasti, pravili smo dosta grešaka. Neke od najvećih zamerki igrača jesu to što igrica zahteva jaču konfiguraciju računara i to što su misije u igri teže nego kod ostalih igrica istog žanra, što navodi igrače da brzo odustanu od igranja. Kao najveću grešku možemo navesti i marketing kojem se nismo dovoljno posvetili.

U toku dvogodišnjeg razvoja Tropical Escape-a mladi Šapčani su planirali na koji način će svoju igru dopuniti, unaprediti je i šta to mogu da ponude igračima, kako bi im i posle dugog igranja ostala zanimljiva. Ipak, kako nikada pre nisu bili u sličnoj situaciji, niti radili na ovakvom projektu, početna greška ih je dovela u situaciju da prestanu sa daljim razvojem igre.

Razmišljali smo o implementiranju multiplayera u igru, ali da bi tako nešto bilo izvodljivo, potrebno je na samom startu to uraditi. Zbog toga smo odlučili da završimo razvoj ovog projekta i započnemo nov.

Iskustvo koje smo stekli praveći Tropical Escape značiće nam zbog zaposlenja, proširenja znanja i daljeg razvoja sledećih igara, jer smo naučili mnogo, od programiranja, preko modelovanja do marketinga.

Nikola, Uroš i Stefan su po završetku srednje škole upisali Visoko medicinsku i poslovno-tehnološku školu u Šapcu i odlučili da nastave da žive i rade u svom gradu, ali i da svoje znanje i iskustvo podele sa sugrađanima.

S obzirom na to da studiramo i živimo u Šapcu, odlučili smo da neko vreme ostanemo ovde, jer možemo i od kuće da radimo uz pomoć raznih internet servisa, kao što su Git hub, Dropbox, Hack‘n’plan, itd.

Još jedan razlog što smo ostali ovde jeste to što možemo da pomognemo razvoju i jačanju IT zajednice u ovom gradu.

Ovaj trio, kojem se priključilo još ljudi, već razmišlja o kreiraju nove igre, radi na jačanju šabačke IT i gejming scene, kao i stavljanju ovog grada na mapu razvojnih gejming centara u našoj zemlji.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tanja Marin

  • Wednesday, 6. February 2019.

    Svaka čas, samo neka nastave. Igricu sam kupio, da podržim naše mlade dev. Bilo bi dobro da ubudućnosti igrice podržavaju i za druga operativne sisteme Ubuntu(Steam OS) i MacOS. Nastavite samo ;)

  • Wednesday, 6. February 2019.

    Svaka čast momci, nastavite tako.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu