Jednorog pod lupom: Da li Theranos zaista menja medicinu ili vara investitore?

Kada su lekari, naučnici i novinari upitali: “Gde su naučni dokazi da su Theranosovi testovi zaista efikasni?”, startap nije imao ubedljiv odgovor.

Marija Gavrilov - 12. Maj, 2016.

Startapi sa revolucionarnim idejama i timom za koji deluje da može da ih ostvari često dobiju novac i podršku samo zahvaljujući jednoj prezentaciji, takozvanom piču.

Mnogi su ovo istestirali i dokazali ranije, pre svega na softverskim proizvodima, ali da li to znači da je primenjivo na sve industrije, pogotovo za one startape koji se oslanjaju na nauku i od čijih rezultata zavise životi ljudi?

Theranos je startap koji tvrdi da menja medicinu svojim jeftinim i neinvanzivnim testovima krvi. Tvrde da više od stotinu zdravstvenih nedostataka i oboljenja mogu detektovati sa samo par kapi krvi.

U srcu Silicijumske doline osnovala ga je Elizabet Holms 2003. godine — devojka koja je odustala od školovanja na Stenfordu sa ciljem ostvarenja preduzetničkog sna. Jedna je od retkih žena u Dolini oko koje je kreiran hajp koji može da se poredi sa slavljenjem Cukija, Trevisa i ostalih momaka u A kategoriji.

Časopis Time nazvao ju je jednom od stotinu najuticajnijih ljudi na svetu, ima svoj TED nastup, a face poput Henrija Kisindžera i Džordža Šulca uskočili su na upravni odbor koji je pomogao u sakupljanju više stotina miliona dolara investicija.

A onda su lekari, naučnici i novinari počeli da se pitaju: gde su naučni dokazi da su Theranosovi testovi zaista efikasni? Na osnovu čega korisnici mogu da veruju da će njihovi rezultati pokazati istinito stanje organizma?

Neke od stavki koje su unele upitnike u inače idealnu startap priču su nepostojanje medicinskih stručnjaka u savetodavnom odboru startapa, kao i nedostatak test slučajeva u kojima se pokazuju pozitivni rezultati.

Jednorozi pod lupom

Naučnih studija o Theranosovoj tehnologiji nema, a zbog ovoga je startap pod federalnom istragom i dodatnim nadzorom od strane inspekcije nekoliko nadzornih institucija. Između ostalih, Theranosov rad ispituje i takozvana U.S. Securities and Exchange Commission, agencija koja ispituje moguće prevare kompanija prema investitorima.

Prema pisanjima u Wiredu izuzetno je neobično da SEC zalazi u kompanije podržane od strane VC investitora, zbog svakako rigoroznog procesa kroz koji startapi prođu pre nego što neko ulije milione u njih.

U slučaju da se istraga završi sa dokazima protiv Theranosa, kaznene mere mogu obuhvatiti nekoliko slučajeva: od povratka novca investitorima do zabrane ljudima na ključnim pozicijama da ubuduće vode javne kompanije. Istraga je, prema izjavi koju je dala predsedavajuća SEC-a, Meri Džo Vajt, tek prva među jednorozima, odnosno startapima sa valuacijom višom od 1 milijarde dolara.

Kao što nam je CEO i osnivač Seven Bridgesa, Deniz Kural, rekao u intervjuu za Startit, akademski rad često može biti slepo crevo za inovativna rešenja, te biotehnološkim timovi u startapima vide priliku da svojim radom unaprede stvarnost.

Sa povećanjem ulaganja u biotech startape za 20% između 2014. i 2015., Theranos je dobra lekcija investitorima i osnivačima da brzi tempo razvoja startapa u nekim industrijama dolazi sa visokom cenom.