Merav Oren, gošća ovogodišnjeg Belgrade Venture Foruma, sebe naziva serijskom preduzetnicom. Svoju prvu agenciju za marketing “Below The Line” osnovala sa 24 godine, da bi je četiri godine kasnije prodala McCann-u. Organizaciju Agora vodi od 2007. godine, realizujući brojne uspešne projekte, među kojima je i WMN, jedinstveni coworking hub u Tel Avivu, osnovan pre malo više od godinu dana. Specifičan je po tome što ugošćava isključivo startape među čijim osnivačima ili direktorima mora biti najmanje jedna žena.

Na ideju za projekat došla je radeći u mnogim hubovima u Tel Avivu, koji se vrtoglavo penje na listi startap prestonica sveta u poslednjih 6 godina. U samom gradu nalazi se 26 coworking prostora i 950 startapa. Startape započinju akteri iz sva tri sektora, javnog, privatnog i nevladinog, kao i brojne globalne kompanije poput Facebook-a i Google-a.

Startapi iz “vreće za spavanje”

Kao i u drugim tradicionalno orijentisanim kulturama, i u Izraelu se preduzetništvom češće bave muškarci nego žene. Većinu startapa osnivaju muškarci koji se upoznaju tokom služenja trogodišnjeg vojnog roka. Spavajući u istoj “vreći za spavanje” tokom ovog perioda, ostvaruju doživotna poznanstva koja ima pomažu da, po završetku vojnog roka, započnu zajednički biznis.

Iako postoji vojna obaveza za žene u Izraelu, one se češće nalaze u administraciji i retko se udružuju po tom osnovu. Stoga je Merav uvidela potrebu za pokretanjem networking prostora koja će nadomestiti prilike koje muškarci imaju u vojsci i osnivanjem WMN-a.

Radeći u ovakvom gradu, Merav je ubrzo shvatila da je u svom okruženju imala gotovo isklučivo muške kolege. Stoga je odlučila da startap sceni u Izraelu pomogne stvarajući mali eko-sistem koji će pomagati mladim ženama da pokrenu sopstvene startape.

Među pokretačima startapa u Izraelu nalazi se oko 5% žena i Merav je odlučna u nameri da stvori dobru klimu za povećanje ovog procenta. WMN nije koncipiran kao mesto na kome se okupljaju jedino žene, već kao mesto gde se okupljaju startapi koji imaju bar jednu ženu kao osnivača ili direktora.

To dovodi do izjednačenog broja muškaraca i žena u coworking prostoru, što čini radnu atmosferu zabavnom. Mesečni zakup radnog mesta je četvrtina prosečne cene radnog mesta u drugim coworking prostorima u Tel Avivu (cca 100$ u odnosu na 400$).

Prosledi dalje

Kada je Merav započinjala ovu inicijativu pre tri godine, bilo joj je bilo teško da pronađe način da se poveže sa potencijalnim saradnicima. Danas je već drugačija priča i posećuju je potencijalni partneri iz celog sveta. Zanimljivo je da je samo ove godine bila u kontaktu sa tri različite delegacije žena iz Kine koje su želele da investiraju u izraelsku startap scenu.

Početnicama preporučuje da pročitaju “Startup Nation: The Story of Israels’s Economic Miracle”, kao i da se bave aktivnijim PR-om, da razgovaraju sa što više ljudi, učestvuju na što više konferencija i podignu što više buke mogu.

21c36e7

Krilatica kojom se vodim je “Prosledi dalje” (“Pay it forward”), princip po kome pomažem početnicima, kao što su meni pomagali dok sam počinjala.

Žensko preduzetništvo u Izraelu

Startapi koji se mogu pronaći u WMN-u su: Make My Plate (aplikacija koja pomaže pri zdravoj ishrani), Museloop (interaktivnije posete muzejima), Impact Investing Israel (platforma za razvoj investitorskih aktivnosti), Coto (igra koja decu uči osnovama matematike), Open Reastaurants (posetioci zalaze u kuhinje izraelskih restorana), Blinks (aplikacija za spontanu interakciju među mladima), OWBA (konsultanti za organizacionu psihologiju), Dojesta (platforma za pozajmljivanje novca od porodice i prijatelja), RealFace (aplikacija zasnovana na softveru za prepoznavanje lica)…

Druge inicijative koje se bave rodnom ravnopravnošću u Izraelu su: “She codes” inicijativa Rut Polaček za 10.000 žena koje studiraju programiranje, “Yazamiyot” Hile Ovil Brener, grupa za povezivanje preduzetnica, “EVA Ventures”, fondacija koja pomaže ženama da osnuju svoje startape i “Supersonas” Hane Rado organizacija koja se zalaže za ravnopravnost u profesionalnom svetu.