Tehnologijom protiv zastarelih udžbenika — studenti medicine i farmacije kreirali platformu za učenje onkologije

Iza startapa B.Cell stoji 23 studenta medicine i farmacije.

Sanja Vatić - 1. Februar, 2018.

Nezadovoljna načinom na koji se podučava onkologija na domaćim fakultetima, grupa studenata medicine i farmacije Univerziteta u Beogradu krajem februara prošle godine pokrenula je projekat koji bi trebalo da promeni takvo stanje — B.Cell.

Prema rečima rukovoditeljke projekta, Nataše Atlije, grupa je podstaknuta povećanjem učestalosti malignih oboljenja i zastarelim udžbenicima koji se koriste na fakultetima rešila da kroz svoju platformu podstakneda kroz projekat podstakne aktivnost mladih u ovoj oblasti..

Platforma je formirana susretom farmacije, medicine i informacionih tehnologija, u vidu aplikacije i veb-sajta. Namenjena je studentima biomedicinskih usmerenja i stažerima, upravo jer predstavlja brz, jednostavan, savremen i besplatan način preuzimanja informacija, podizanja svesti i upotpunjavanja stečenog znanja mladih stručnjaka, ali i svih zainteresovanih i voljnih da se priključe projektu.

Potrebu za pokretanjem ovakvog projekta prepoznali su pošto su sproveli istraživanje na uzorku od 100 studenata medicine i farmacije. Rezultati ankete pokazali su da je zastupljenost relevantnih i novih informacija iz onkologije na osrednjem nivou (46 odsto studenata je dalo ocenu od šest do deset, od tog broja studenata čak 41.3 odsto je dalo ocenu šest).

U odgovorima na pitanje koliko samostalno prate dešavanja iz oblasti onkologije, procentualna zastupljenost ocena od šest do deset bila je 31 odsto, a njih 37 odsto se izjasnilo da je upoznato sa novim tehnologijama koje se tiču onkologije.

Zanimljiva činjenica je ta da je, i pored lošeg trenda koji je trenutno prisutan, 66 odsto studenata motivisano da radi i da usavršava svoja znanja iz oblasti onkologije.

Šta je u stvari B.Cell?

Primarna funkcija B.Cell platforme je da pruži mogućnost za elektronsko učenje i pruži potrebne informacije korisnicima plasirajući im vesti iz oblasti onkologije. Učenje je omogućeno kroz naučne publikacije, online časopise, predavanja, različite klasifikacije maligniteta, terapijske vodiče i preporuke.

Pored toga, korisnici rešavanjem kvizova znanja i informisanosti, mini poslovnih i kliničkih studija, diskusijama i volontiranjem na događajima koje organizuje ili na kojima učestvuje B.Cell stiču određene pogodnosti. Odnosno, skupljaju hipotetičke „superćelije“.

Neki od brojnih načina iskorišćavanja prikupljenih „superćelija“ su posete farmaceutskim kompanijama, prisustva stručnim predavanjima, seminarima, treninzima, radionicama ili pak, ostvarivanje prava na stručne prakse.

Najskorija dešavanja koje je propratio B.Cell su Kancerološka nedelja sa temom „Savremena onkologija” u organizaciji Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva i akcije sakupljanja novogodišnjih paketića na Farmaceutskom i Medicinskom fakultetu za decu obolelu od kancera.

Planovi za budućnost

Na samom početku B.Cell su činila po dva studenta sa FON-a i Farmaceutskog fakulteta, a danas je to tim od 23 studenta medicine i farmacije. Svako od njih radi u jednom od manjih timova za uredništvo, za odnose sa javnošću i za korporativne odnose.

Do sada su okupili 800 registrovanih korisnika i to mahom promocijom preko onlajn kanala — Facebook, Instagram i LinkedIn, ali i oflajn — promocijom na matičnim fakultetima, sprovođenjem zajedničkih javnih akcija sa studentskim organizacijama i institucijama, kroz projekte, simpozijume i kongrese.

U oflajn smislu, u narednom periodu plan B.Cella je da formira lokalne timove na medicinskom fakultetu u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, da realizuje nekoliko javnih akcija u oblasti onkologije i učestvuje na kongresima i simpozijumima. Sa strane razvoja aplikacije, Nataša razmišlja ovako:

Jedan od glavnih akcenata u narednom periodu jeste uspostavljanje saradnje sa grupom programera koji će nam pomoći u daljim planovima za razvoj platforme.

Planira se uvođenje novih segmenata – chat with professionals deo, blog, upotpunjavanje baze studenata biomedicine i otvaranje mogućnosti za sprovođenje raznih istraživanja i sakupljanja podataka među ovom populacijom, kako od javnog značaja tako i od značaja za korporativni sektor.

Platforma je dobila podšku od poslovnih partnera, društveno odgovornih kompanija i pojedinih departmana sa Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta.