Tajne uspeha Stiva Džobsa

Odlazak Stiva Džobsa je ostavio odredjenu prazninu u svima koji su duže vreme pratili IT industriju. Bez obzira na to da li ste fanboy koji nosi tetovažu zagrižene jabučice ili pak zagriženi Apple skeptik, inovacije Stiva Džobsa su dovele do osetnog napretka u ovom svetu.

Kada pomislimo da je iPhone nastao pre samo 5 (pet!) godina i pogledamo kakav cunami inovacije je pokrenuo i kakav ekosistem je nastao oko ovog uredjaja, ne možemo da ne budemo zadivljeni, i pomalo tužni što glavni pokretač razvoja ovog i drugih revolucionarnih proizvoda nije više sa nama.

Vodjeni ovim sentimentom, organizatori konferencije AllThingsD su napravili panel gde su pozvali Eda Ketmula, bliskog saradnika Džobsa u Pixaru, i Lerija Elisona, CEO-a Oraclea, jednog od Stivovih najboljih prijatelja.

Ključ svega – realizacija ideja

Medju glavnim pitanjima je bila tajna Stivovog uspeha. Navodno su se već pojavili i direktori koji nose crne rolke u nadi da će na taj način emulirati veliki uspeh ko-osnivača Applea.Koji su to elementi koji su omogućili Stivu Džobsu da ostvari neverovatan uspeh, da revolucionizira kompjutersku, muzičku i telekomunikacionu industriju?

Prema Ketmulu jedna od njegovih najvećih vrlina, ma koliko mogla zvučati banalno na prvi pogled, je to što je umeo da uči na greškama. Tokom karijere, i ovo je poznato iz biografija, umeo je da bude loš u komunikaciji i odnosima sa ljudima što se odražavalo i na pregovaranje. No učio je na greškama koje je pravio i radio na ispravljanju mana.

U Pixaru je Džobs umeo da se ne meša puno u nešto što nije bila njegova oblast znanja i interesovanja, umeo je da veruje i prepusti drugima da rade svoj posao.

Elison je podelio priču o tome kako su se upoznali, kada je Stivov paun prešao u Lerijevo dvorište i probudio ga. Zatim su napravili i plan kako da ga se zajedno otarase. Ubrzo su krenuli da se druže i Elison je imao priliku da vidi iz prve ruke koliko fanatičnu pažnju je Džobs poklanjao detaljima, a Stiv ga je terao da vidi Toy Story 70 puta.

Glavna tajna uspeha koju Leri Elison pripisuje Džobsu je u realizovanju ideja. Postoji dosta legendi o tome kako je Džobs uspeo da vidi Alto, prvi računar sa desktopom i mišem, ukrao ideju i napravio Macintosh. Medjutim, i drugi ljudi su videli ovaj računar, i sam Xerox je imao priliku da od toga napravi nešto više.

Stvar je u tome da je realizacija ideja jako težak posao. Jedna stvar je kada vam padne na pamet da napravite nešto super, a sasvim druga da od toga napravite sjajan, gotov proizvod. Verujem da je ovo velika istina, i u Džobsovom slučaju i uopšte – važne su dobre ideje ali su samo jedno malo parče slagalice na putu do proizvoda.

Za još sećanja i mišljenja koje o Džobsu dele njegovi prijatelji, kao i za odgovor na pitanje šta je najveće nasledje koje je ostavio Silicijumskoj dolini, pogledajte gore-embedovani video. Sve njegove nastupe na AllThingsD konferenciji možete preuzeti besplatno preko iTunesa.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Vukašin Stojkov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu