Suprotno teorijama zavere — pandemija je usporila izgradnju 5G mreže u Evropi

Samsung, Huawei, Ericsson i Nokia kažu da su zbog pandemije smanjena ulaganja u 5G. 

Koliko će tačno pandemija uticati na razvoj 5G mreže biće poznato tek nakon juna, kada budu bili poznati izveštaji za taj mesec. Na osnovu trenutnih podataka i analiza čini se da je Amerika u prednosti u odnosu na Evropu, a da u Kini stvari teku po planu, piše The Verge

Huawei je još u martu rekao da će izgradnja 5G infrastrukture u Evropi sigurno biti odložena, a to potvrđuju mnoge evropske zemlje, poput Portugala, Austrije, Španije, Francuske i Češke.

Pandemija smanjuje i odlaže ulaganja u 5G mrežu

Brojne kompanije koje posluju u 5G sektoru upozoravaju na moguća odlaganja. Samsung je rekao kako će posledice pandemije smanjiti ulaganja u 5G ili ih odložiti. Slični utisci stižu i iz kompanija Ericsson i Nokia, koji su uz Huawei tri glavna provajdera ove mreže. 

„COVID-19 i mere vlada u vidu ograničavanja putovanja dovode do zastoja u isporuci, što usporava širenje”,  rekao je izvršni direktor Ericssona Borje Ekolm. 

Sama pandemija, iako pogađa ceo svet, neće na isti način uticati na širenje 5G mreže u svim zemljama. Kako Ekolm kaže, neke zemlje ubrzavaju ulaganja u kapacitete 5G i 4G kao odgovor na pandemiju, misleći pritom na Kinu, što potvrđuje Counterpoint Research.

U delovima Amerike pandemija ubrzala širenje 5G

U Qualcomm-u, multinacionalnoj kompaniji za razvoj mobilne komunikcije, navode da je došlo do kašnjenja u nekim regionima. Istovremeno u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država radovi se završavaju i brže nego što je planirano, verovatno zbog manje gužve u saobraćaju.  

Kako još nije moguće sagledati sve razmere pandemije, nije ni poznato koliko bi tačno moglo da bude kašnjenje u izgradnju 5G mreže. Lanci snabdevanja će uskoro biti obnovljeni, ali to neće nužno usloviti dalji razvoj. Investitori su sada fokusirani na to kako da održe trenutno stanje, pa je upitno kada će ponovo biti spremni za ulaganja u razvoj i širenje ove mreže.   

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu