Beogradska škola kompjuterske grafike, Crater Training Center, u saradnji sa kompanijom Epic Games i evropskim školama za animaciju i vizuelne efekte (VFX), ovog leta priprema besplatan program edukacija za profesionalce iz kreativnih industrija.

Summer of Unreal je četvoronedeljni program koji traje od 26. jula do 20. avgusta na kojem će 1.000 profesionalaca iz svih delova Evrope iz oblasti kompjuterske grafike učiti kako se stvara interaktivni sadržaj u realnom vremenu koristeći Unreal Engine.

U okviru programa polaznici će moći da steknu uvid u to kako funkcionišu veliki evropski studiji i šta po njima čini jedan uspešan 3D projekat, kao i da nauče da implementiraju Unreal Engine u svoj sistem rada, a predavanja će držati stručni animatori i umetnici koji su uz Unreal Engine izgradili karijere. 

Summer of Unreal prvenstveno je namenjen animatorima i 3D modelarima. Za pohađanje kursa je potrebno imati makar osnovno znanje o radu u nekom od 3D softvera, dok prethodno poznavanje Unreal-a nije neophodno. Ovaj kurs namenjen je osobama koje imaju barem dve godine radnog iskustva ili su specijalizovani za rigging, layout, previsualization, concept art, lighting, rendering ili archi visualization. Na program mogu da se prijave i predavači koji u svojoj nastavi pokrivaju pomenute oblasti, kao i predstavnici filma i televizije, uključujući VFX i motion graphics umetnike, producente i režisere. 

Kurs organizuje Escape Studios, britanska akademija vizuelnih efekata, animacije i srodnih oblasti, uz podršku kompanije Epic Games, tvorca Unreal Engine-a. Pored njih, projekat je podržalo šest partnera, među kojima je i beogradski Crater Training Center, kao partner za Jugoistočnu Evropu. 

Crater Training Center nastao je 2012. godine i pruža kurseve u oblasti vizuelnih efekata i kompjuterske grafike za odrasle i tinejdžere. Škola je nastala iz inicijative Crater Studija, jednog od najpoznatijih domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju na filmu i televiziji.

Prijave su otvorene do 16. jula, a potrebno je ispuniti formular na ovom sajtu.