StudentInfo.rs postao open-source — Prilika za lakše informisanje studenata

Platforma StudentInfo, projekat Devana Labsa, nedavno je postala open-source.

Decembra 2015, u Devana Labsu započeto je rešavanje značajnog problema naših fakulteta, a to je spora i nekonzistentna komunikacija sa studentima. Prvi projekat sa ovim ciljem je StudentInfo.

Radi se o platformi koja omogućava informisanje studenata u realnom vremenu putem pametnih oglasnih tabli i android aplikacije.

Iz Devana Labsa smatraju da se, open-source-ovanjem čitavog projekta, stvorila osnova za dalji rad i razvoj. Mališa Pušonja, mentor u Devana Labsu, kaže da nisu sigurni da je StudentInfo pravo rešenje, ali da je bitno da je ovim napadnut problem koji već duže vreme postoji:

malisaIdeja open-source-ovanja ovog proizvoda je da informacioni sistem fakulteta, ili makar jedan njegov deo, bude javan, besplatan i svakom fakultetu dostupan sa minimalnim ulaganjem — sve što je potrebno jeste da fakultet ima server na kome će se držati informacije. Zainteresovani studenti, fakulteti ili firme mogu da učestvuju u poboljšanju ovog sistema.

Devana je rad na ovom projektu započela krajem 2015. godine, zajedno sa nekoliko studenata Matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta. Osnova je završena nakon tri meseca, a naknadno je kreirana i mobilna aplikacija. Prva instalacija ove platforme postavljena je na Računarskom fakultetu.

Za frontend platforme korišćen je AngularJS, backend je urađen u Laravelu, a Android aplikacija u Javi.

studentinfo-primer1900x1069

Većina državnih i privatnih fakulteta u Beogradu trenutno koristi fakultetski informacioni sistem razvijen od strane ETF-a 2010. godine. Ovaj sistem obuhvata aplikaciju za studentsku službu, kao i posebne portale za studente i zaposlene. Integrisan je sa aplikacijama za prijemni ispit, kadrovsku službu, kao i sa informacionim sistemom Univerziteta u Beogradu.

Ipak, problem koji studenti ističu u vezi sa ovim sistemom nisu njegove performanse, već kašnjenje unosa informacija od strane zaposlenih na fakultetima.

Postojeći sistem je takođe razvijen na nekim open-source tehnologijama.

Devana Labs otvara kod drugih projekata?

StudentInfo je prvi open-source-ovan projekat Devana Labsa. Nakon ovog koraka, razmišlja se o otvaranju još nekoliko projekata, poput Studentskih praksi ili CV-a.

Ipak, u narednom periodu Lab će se fokusirati na drugačije projekte:

malisaOd prodaje ManageWP, skoncentrisali smo se na izradu novog proizvoda — želimo da povežemo email servis sa blockchainom. Radi se na poboljšanju performansi i privatnosti emaila kao servisa, tako da je dobar deo projekta Istraživanje i Razvoj, što je i bila osnovna ideja Devana Labs-a. Naravno, ovaj put smo koncentrisani i na komercijalan aspekt proizvoda.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Dimitrije Milenković

NAPISAO/la članak     9. decembra, 2016.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu