Decembra 2015, u Devana Labsu započeto je rešavanje značajnog problema naših fakulteta, a to je spora i nekonzistentna komunikacija sa studentima. Prvi projekat sa ovim ciljem je StudentInfo.

Radi se o platformi koja omogućava informisanje studenata u realnom vremenu putem pametnih oglasnih tabli i android aplikacije.

Iz Devana Labsa smatraju da se, open-source-ovanjem čitavog projekta, stvorila osnova za dalji rad i razvoj. Mališa Pušonja, mentor u Devana Labsu, kaže da nisu sigurni da je StudentInfo pravo rešenje, ali da je bitno da je ovim napadnut problem koji već duže vreme postoji:

malisaIdeja open-source-ovanja ovog proizvoda je da informacioni sistem fakulteta, ili makar jedan njegov deo, bude javan, besplatan i svakom fakultetu dostupan sa minimalnim ulaganjem — sve što je potrebno jeste da fakultet ima server na kome će se držati informacije. Zainteresovani studenti, fakulteti ili firme mogu da učestvuju u poboljšanju ovog sistema.

Devana je rad na ovom projektu započela krajem 2015. godine, zajedno sa nekoliko studenata Matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta. Osnova je završena nakon tri meseca, a naknadno je kreirana i mobilna aplikacija. Prva instalacija ove platforme postavljena je na Računarskom fakultetu.

Za frontend platforme korišćen je AngularJS, backend je urađen u Laravelu, a Android aplikacija u Javi.

studentinfo-primer1900x1069

Većina državnih i privatnih fakulteta u Beogradu trenutno koristi fakultetski informacioni sistem razvijen od strane ETF-a 2010. godine. Ovaj sistem obuhvata aplikaciju za studentsku službu, kao i posebne portale za studente i zaposlene. Integrisan je sa aplikacijama za prijemni ispit, kadrovsku službu, kao i sa informacionim sistemom Univerziteta u Beogradu.

Ipak, problem koji studenti ističu u vezi sa ovim sistemom nisu njegove performanse, već kašnjenje unosa informacija od strane zaposlenih na fakultetima.

Postojeći sistem je takođe razvijen na nekim open-source tehnologijama.

Devana Labs otvara kod drugih projekata?

StudentInfo je prvi open-source-ovan projekat Devana Labsa. Nakon ovog koraka, razmišlja se o otvaranju još nekoliko projekata, poput Studentskih praksi ili CV-a.

Ipak, u narednom periodu Lab će se fokusirati na drugačije projekte:

malisaOd prodaje ManageWP, skoncentrisali smo se na izradu novog proizvoda — želimo da povežemo email servis sa blockchainom. Radi se na poboljšanju performansi i privatnosti emaila kao servisa, tako da je dobar deo projekta Istraživanje i Razvoj, što je i bila osnovna ideja Devana Labs-a. Naravno, ovaj put smo koncentrisani i na komercijalan aspekt proizvoda.