Studenti MIT-a pomažu domaćim startapima da izađu na SAD tržište

Tokom januara su srpske IT kompanije radile zajedno sa studentima jednog od najpriznatijih svetskih tehnoloških fakulteta, Masačusetskog instita za tehnologiju – MIT i to u svojim kancelarijama u Beogradu. Nordeus, Bitgear i Humeds su se priključili programu G-Lab ovog fakulteta koji već 14 godina vodi program prakse za svoje studente u preduzetničkim kompanijama u zemljama u razvoju. Kompanije

Zoja Kukić
31/01/2014

Tokom januara su srpske IT kompanije radile zajedno sa studentima jednog od najpriznatijih svetskih tehnoloških fakulteta, Masačusetskog instita za tehnologiju – MIT i to u svojim kancelarijama u Beogradu. Nordeus, Bitgear i Humeds su se priključili programu G-Lab ovog fakulteta koji već 14 godina vodi program prakse za svoje studente u preduzetničkim kompanijama u zemljama u razvoju.

Kompanije koje prođu ne baš laku selekciju za učešće u MIT Global Entrepreneurship Lab Programu, ili skraćeno G-Labu, mogu da računaju na četvoromesečni besplatni angažman četvoročlanog tima studenta druge godine MBA studija na projektu koji same odrede. Uglavnom se radi o zadacima koji se odnose na neku veću promenu – ulazak na novo tržište, uvođenje novog proizvoda ili spajanje i pripajanje sa drugim kompanijama.

Većina država u ovom programu godišnje ima do 2 kompanije i veliki je uspeh za Srbiju što je ove godine predstavljaju čak 3 firme. Direktorka programa, Mišelane Džester, za Startit je objasnila da su studenti veoma zainteresovani da rade sa našim kompanijama.

Rad naših studenata u Srbiji skoro je otpočeo, ali smo uvideli da je sofisticirana tehnologija tehnoloških startapa i napredak u medicinskoj tehnologiji veoma interesantan za naše studente. Iako postoje različiti izazovi, unapređenja preduzetničkog sistema su zaista impresivna. Zbog toga je važno da G-Lab timovi budu na terenu i da rade zajedno sa ovim preduzetnicima.

Srpske kompanije učešće u ovom programu uglavnom koriste kako bi što bolje izgradili strategiju za izlazak na tržište SAD-a.

Prva tri meseca rada timovi su sa kompanijama sarađivali onlajn sa minimum jednim sastankom nedeljno, a početkom ove godine 12 studenata je došlo u Beograd da uživo radi na svom zadatku. Njihov dolazak i smeštaj je ujedno bio jedini trošak za domaće kompanije.

Global Entrepreneurship Lab MIT

Do sada je kroz ovaj program prošlo preko 250 kompanija širom sveta, a prvi srpski učesnik priključio se pre 3 godine – Teleksin, startap koji je kreirao tehnologiju za rano otkrivanje raka, melanoma i drugih stanja na koži. Do sada su već dva puta je učestvovali u ovom programu i kroz svoje pozitivno iskustvo motivisali su i druge domaće kompanije.

Pomešana su mi osećanja – tužan sam što su nam prošle 3 nedelje rada u neverovatnom Nordeusu. S druge strane, zadovoljni smo što smo uspeli da im obezbedimo važne informacije koje će im pomoći u ulasku sa igrom Top Eleven na tržište SAD-a. Ovo je ubedljivo moje najupečatljvije životno iskustvo do sada. — Harison Hong, vođa tima u Nordeusu

Humeds je startap koji uvodi inovaciju u EKG snimanjima kreiranjem prenosivog uređaja koji pomaže kardiolozima da brže utvrde različite anomalije na srcu. Nakon što su testirali proizvod na tržištu Srbije želi da što pre izađu na američko tržište.

Pre dolaska u Srbiju, pitali smo se šta možemo da postignemo dolaskom u Srbiju, kada kompanija želi da izađe na tržište SAD-a, a ne Srbije. Ali, naše sumnje su odgovorene. Razgovori licem u lice sa glavnim mozgovima koji stoje iza kreiranja nove EKG tehnologije (inženjeri, menadžment i srpski kardiolozi) omogućili su nam bržu razmenu ideja i brzu povratnu informaciju o izvodljivosti međusobnih predloga. — Lucy Qin, vođa tima u Humedsu

Bitgear je kompanija koja trenutno zapošljava 30 ljudi i zajedno sa MIT timom radila je razvoju strategije ljudskih resursa kako bi se kompanija što bolje fokusirali na dalji rast.

Ovo iskustvo je jedno od najboljih putovanja mog života. Naučila sam mnogo o političkim i kulturnim pritiscima sa kojima se svaka kompanija susreće. Naši domaćini su veoma zadovoljni našim finalnim rezultatom, ali najvrednija stvar koju smo im pružili je sastanak sa zaposlenima kako bi se dogovorili sledeći koraci za kompaniju i struktura za razmišljanje o opcijama za dalji rast. — Amanda O’Brien, vođa tima u Bitgearu

Ukoliko razmišljate da se sledeće godine i vi uključite u porgram, prijave će biti otvorene u junu ove godine, a ukoliko budete izabrani vaš tim će krenuti sa radom od oktobra.

Više detalja o prijavi i samom programu možete pronaći ovde, a sigurni smo da su dosadašnji učesnici raspoloženi da sa vama podele svoja iskustva i savete vezane za ovaj proces.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

petak, 31. Januar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije