Studenti dva novosadska fakulteta osvojili nagradu u oblasti inovacija u obrazovanju

Takmičenje je održano na Univerzitetu u Pekingu, a učestvovali su timovi čije su ideje odnele pobedu na takmičenjima u svojim državama.

Multidisciplinarni tim studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu odneo je prvo mesto u finalu međunarodnog takmičenja u inovacijama u oblasti obrazovanja (Global competition in Design for Future Education) u Pekingu, sa svojom idejom koja objedinjuje VR tehnologije sa egzoskeletom i, identifikujući i ispravljajući greške, omogućava učenicima brže i lakše učenje u virtuelnom okruženju.

Pobednički tim činili su Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić, studenti master studija Animacije u inženjerstvu FTN-a, Ognjen Obradović i Jovana Adamov, apsolventi Pedagogije i Tamara Dragojević master student Pedagogije sa Filozofskog fakulteta.

Timovi su imali 48 sati da osmisle inovaciju koja će upotrebom tehnologije unaprediti obrazovanje. Naš tim se odlučio za rešenje koje kombinuje postojeće proizvode – VR naočare i egzoodela sa onim što na tržištu nedostaje – sistemom koji bi bio sposoban da sam stvara virtuelne svetove koristeći podatke sa interneta i drugih baza podataka, a koji će pomoći obrazovanju u različitim strukama, kaže Olivera.

Dobijali smo smernice mentora sa Fakulteta tehničkih nauka i mentora iz Kine, koji su nas podstakli da osmislimo rešenje koje će stvarno biti inovativno. Došli smo na ideju o sistemu koji smo nazvali „Vovree“ i koji bi, na primer, budućim hirurzima omogućio da vežbaju u okolnostima gde dolazi do grešaka kako bi se obučili pre izvođenja realne operacije.

Drugi član tima, Ognjen Obradović kaže da je multidisciplinarnost grupe bila od velikog značaja za njihov uspeh, jer su upravo zahvaljujući znanju o onome što nedostaje u obrazovanju i tehnologiji osmislili nešto što bi zadovoljilo oba polja.

Kombinacijom naših struka smo stvorili nešto inovativno, kako sa inženjerske tako i sa pedagoške tačke gledišta. Cilj nam je bio da osmislimo nešto što će omogućiti da se brzo i efikasno unaprede znanja budućim generacijama iz različitih strukovnih oblasti.

Ovo takmičenje je nastavak višegodišnje saradnje Univerziteta u Novom Sadu, FTN-a i Univerziteta u Pekingu u okviru koje su realizovane brojne aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja tehnologija za obrazovanje. Tokom boravka u Kini naši studenti su imali priliku da se upoznaju sa njihovim obrazovnim sistemom, kulturom, kao i da posete neke od najznačajnijih kineskih firmi iz oblasti tehnologije i obrazovanja, piše na sajtu Fakulteta tehničkih nauka.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu