Strawberry energy lansira prvu mrežu pametnih klupa sa beskontaktnom tehnologijom

Projekat mreže pametnih klupa nastao u saradnji sa humanitarnom organizacijom Cancer Research UK, značajno će olakšati uplatu donacija za finansiranje istraživanja malignih bolesti.

Nevenka Rangelov - 1. Februar, 2017.

Domaći startap Strawberry energy 31. januara lansira mrežu pametnih klupa u dve londonske opštine, u partnerstvu sa humanitarnom organizacijom Cancer Research UK.

Strawberry pametnim klupama je pored ostalih funkcija sada pridodata i beskontaktna tehnologija za plaćanje, pomoću koje će korisnici moći da jednostavno izvrše donacije za Cancer Research UK. Plan je da se postavljanjem ove mreže klupa obeleži Svetski dan raka, 4. februar.

Cancer Research UK je humanitarna organizacija fokusirana na prikupljanje sredstava i finansiranje istraživanja malignih bolesti.

Ovo će biti prvi put da se beskontaktna tehnologija primenjuje na ovakav način, a građani Londona će moći da doniraju £2 za Cancer Research UK prislanjanjem svoje kartice na Strawberry pametnu solarnu klupu.

Za početak će kao pilot projekat biti postavljena mreža od deset pametnih klupa u dve londonske opštine, Islington i Levisham. Do kraja februara će biti instalirano još deset klupa, a plan da je da ih do kraja godine bude još osamdeset.

Da podsetimo, 2015. godine su u londonskom poslovnom distriktu Canary Wharf postavljene prve Strawberry pametne klupe, kao rezultat takmičenja Cognicity challenge. Pored contactless tehnologije, solarne klupe pružaju uslugu besplatnog punjenja mobilnih uređaja, kao i Wi-Fi hotspota.

Senzori ugrađeni u klupe prate nivo ugljen-dioksida u vazduhu, nivo buke, temperaturu i vlažnost vazduha, a korisnici mogu pristupiti ovim informacijama putem Strawberry aplikacije.