StartLabs, prvi akcelerator u Srbiji, ulaže do 50.000$ u startape iz regiona, vodi najbolje u San Francisko

StartLabs je prvi seed fond i akcelerator osnovan u Srbiji sa ciljem da investira u tehnološke startape iz Srbije i Zapadnog Balkana. Startapi u koje investira ovaj fond će dobijati do 50.000$ kapitala za 10 do 15% udela u kompaniji, a program će pohađati u Beogradu i San Francisku, po tri meseca na obe lokacije.

Vukašin Stojkov
12/09/2013

StartLabs je prvi seed fond i akcelerator osnovan u Srbiji sa ciljem da investira u tehnološke startape iz Srbije i Zapadnog Balkana.

Startapi u koje investira ovaj fond će dobijati do 50.000$ kapitala za 10 do 15% udela u kompaniji, a program će pohađati u Beogradu i San Francisku, po tri meseca na obe lokacije.

Osnivači fonda su Voja Lalić i Nebojša Lazić koji već duži niz godina osnivaju uspešne tehnološke biznise na relaciji Beograd—San Francisko, neke od kojih su beogradska Pamet, Vision Inc, MotionApps i Vicert.

Kakav je dil?

StartLabs uglavnom zasniva svoj pristup na oprobanom receptu dobro nam poznatih akceleratora koji je, kako kažu osnivači, posebno prilagođen specifičnostima ovog dela sveta i stadijuma razvoja ekosistema.

Pored same novčane investicije, svojim startapima nude pažljivo sastavljenu grupu mentora, kancelarijski prostor, kao i pristup mreži kontakata i savetovanje oko svih aspekata razvoja biznisa i kompanije.

A u vezi sa samim ulaganjem — StartLabs investira najviše 50.000$, koji dolaze u dve faze, “beogradskoj” i “kalifornijskoj“. Udeo u kompaniji koji će fond uzimati je od 10 do 15%, a koji će tačno biti — zavisi, kao i konkretna suma koja se ulaže, od faze u kojoj se nalaze kompanija i njen biznis.

Posebnost ponude StartLabsa

koren

Ono što StartLabs čini specijalnim — pored činjenice da je naprosto prvi seed fond u Srbiji te jedan od vrlo malog broja na prostoru cele Jugoistočne Evrope — je upravo ta veza sa Silicijumskom dolinom, svetskim centrom tehnološkog preduzetništva.

Voja i Nebojša veruju, rekao bih ispravno, da će perspektivni startapi iz Srbije i celog regiona imati značajnu korist od preseljenja u San Francisko i učestvovanja u najrazvijenijem svetskom startap ekosistemu.

Kako nam je Voja, jedan od osnivacha fonda, rekao:

vojaStartLabs je most između kulture Silicijumske doline i preduzetnika sa Zapadnog Balkana.

Mi želimo da pomognemo da se klica preduzetništva razvije u mnogim mladim, pametnim i radoznalim ljudima ukazivanjem na put kojim će moći da ostvare svoje ideje

Pored načina razmišljanja i rada na razvoju startapa i izgradnje kvalitetne i dalekosežne mreže kontakata, Siliciumska dolina je mesto sa najdostupnijim kapitalom za tehnološke biznise na svetu, što je takođe faktor zbog kog StartLabs planira da vodi svoje startape u San Francisko.

Neće da igraju “igru brojeva” — kvalitet umesto kvantiteta

Untitled-2

Taj zajednički rad, bogato iskustvo i uspostavljene baze u Srbiji i Kaliforniji su bili jedan od faktora koji su urodili osnivanjem ovog akceleratora. Kako nam kažu u StartLabsu, solidnu ulogu su odigrale i aktivnosti SEE ICT-a na razvoju srpske startap scene.

Još jedna stvar po kome je StartLabs drugačiji od većine akceleratora, bar onih za koje ja znam, je to što ne idu na kvantitet — ulaganje u veliki broj startapa sa očekivanjem da će nekoliko propasti, par vratiti ulaganja, dok bi jedan uspeo tako što bi vratio 10 ili više puta od uloženog.

Ovaj pristup je prilagođen području koje se cilja. Iako u regionu nastaje sve više i više startapa, fakat je da je i dalje vest kada se pojavi novi kao i da je vest kada do nedavno mladi startap postiže izvanredne poslovne ciljeve.

Da li će i u kojoj meri StartLabs uspeti da realizuje ovu ambicioznu strategiju ostaje da se vidi, a Startit će svakako izveštavati o rezultatima rada ovog fonda u narednim godinama.

Kakve startape i kakve osnivače žele u StartLabsu? Za početak — posvećene

Ukoliko ste preduzetnik u ranim fazama vašeg startapa do sada se već verovatno pitate — kako biste mogli da postanete deo ovog akceleratora? Investitori po pravilu žele dobre timove, ambiciozne ideje, solidne biznis modele…

U ekskluzivnom intervjuu koji nam je dao Voja, koji ćemo objaviti uskoro, čuli smo i kakve startape i osnivače žele:

vojaTražimo timove i osnivače koji su do kraja posvećeni svojoj ideji i svom startapu. Dobar startap ima ogromnu energiju i dobru ideju. Dobar startap ume da pokaže da je u stanju da uradi to što je naumio.

Dobar startap je onaj koji želi da sve svoje kapacitete uloži u kvalitet svog proizvoda. Dobar startap razume da je ključ uspeha u kvalitetu tima i prozivoda, a ne u kvalitetu njihove prezentacije.

***

Pogledajte više detalja o StartLabsu na njihovom sajtu i odgovorima na česta pitanja, a uskoro ćete videti i intervju u kome će biti više detalja o načinu na koji će ova ekipa pristupati investiranju.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

četvrtak, 12. Septembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Responsive Themes

četvrtak, 12. Septembar, 2013.

Ovo je sjajna vest. Konacno onaj utisak da je to nesto pravo i kod nas.

Vuk Nikolić

četvrtak, 12. Septembar, 2013.

Odlična vest! Svaka čast za Voju i Nebojšu. Velika stvar za stvaranje naše scene :)

Ivan Mojsilović

četvrtak, 12. Septembar, 2013.

Very nice! Iako je ovo prvi korak, cini se da dolaze bolja vremena i kod nas. Drugovi preduzetnici, zasucite rukave i na posao!