Startit Meetup — kako izabrati firmu, uklapanje juniora i stock opcije zaposlenih

Narednog petka, 30. januara od 18h u Domu Omladine, pravimo prvo ovogodišnje Startit okupljanje. Otkako smo pre tri meseca pokrenuli Poslove, pričali smo sa mnogim tehnološkim kompanijama, zaposlenima u njima i onima koji traže posao. Izazovi koji prožimaju ove procese su mnogobrojni, od toga • kako izabrati firmu koja je najbolji fit za tebe, •

Zoja Kukić
23/01/2015

Narednog petka, 30. januara od 18h u Domu Omladine, pravimo prvo ovogodišnje Startit okupljanje. Otkako smo pre tri meseca pokrenuli Poslove, pričali smo sa mnogim tehnološkim kompanijama, zaposlenima u njima i onima koji traže posao.

Izazovi koji prožimaju ove procese su mnogobrojni, od toga

• kako izabrati firmu koja je najbolji fit za tebe,
• kako se na najbolji način predstaviti poslodavcu,

pa do toga

• kako na najbolji način uklopiti novog, manje iskusnog člana tima u postojeći,
• koliko je bitno poklapanje kandidata sa postojećom kompanijskom kulturom,
• kako proceniti da li se uklapa u istu,

uz još mnoge druge.

Odlučili smo zato da organizujemo prvi u nizu događaja na kome ćemo moći da zajedno razmenjujemo znanja i iskustva iz ove oblasti.

Dakle, ako radite u IT sektoru i želite da znate na koji način najbolje da razvijate svoju karijeru, ili karijere svojih kolega, ovo je događaj za vas. Evo i šta ćemo na njemu slušati.

Juniori i seniori

Po definiciji je potrebno dosta vremena i truda da bi se u postojeći tim koji ima određeni niz godina rada za pojasem uklopio mladji i manje iskusni član tima.

Milan Vukoje je podelio sa nama svoja razmišljanja o tome kako se od početnika programer može razvijati u kvalitetnog profesionalca u vrlo popularnom članku od pre par nedelja.

Narednog petka će nam preneti i neka od iskustava u svom radu sa juniorima u njegovoj firmi, načinima na koje im je pomagao da se najbolje uklope u tim i projekte, i lekcijama koje je izvukao iz tog procesa. Pričaće nam i o tome na koji način kao junior možete najbolje izabrati firmu u kojoj ćete započeti razvoj karijere.

Stock opcije iz ugla firme i zaposlenih

U Srbiji nije mnogo rasprostranjena praksa davanja opcije udela vlasništva u firmi zaposlenima, za razliku od zrelijih ekosistema poput Silicijumske doline. Pored drugačijih odnosa ponude i potražnje, deo razloga je sigurno i slabo poznavanja samog koncepta i prednosti i mana.

O tome zašto zaposlenima daju stock opcije će nam pričati ekipa iz Seven Bridges Genomicsa, jedne od retkih srpskih firmi koja je implementirala ovaj sistem. Koja ideja stoji iza toga, šta dobija firma, šta zaposleni, i kako to oni sami doživljavaju su neka od pitanja na koje ćemo dobiti odgovore.

Pored toga će nam pričati i o svojoj kompanijskoj kulturi i načina na koju su je izgradili i kakve lekcije su skupili tokom evolucije procesa selekcije i intervjuisanja.

Globalni trendovi u zapošljavanju i građenju tima

Iako je situacija u svakoj zemlji specifična na svoj način, postoje globalni trednovi u oblasti ljudskih resursa koji su dosta relevantni (o nekima od njih pričaće i prethodno najavljeni govornici).

U podrobnijem osvrtu na svetske novine i prakse, pomoći će nam Humanity, koji je preko svog proizvoda posvećen upravo najboljim načinima za upravljanje timom. Deo tog svog znanja podeliće sa nama uz savete koji će pomoći kako onima koji planiraju da uskoro povećavaju svoje timove, tako i onima koji će uskoro menjati posao ili se boriti za bolju poziciju u postojećoj firmi.

Prijava

Ulazak na Startit Meetupe je kao i uvek besplatan, ali je potrebno prethodno da prijavite svoj dolazak preko forme ispod.

Vidimo se!

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

petak, 23. Januar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Zoja Kukić

ponedeljak, 2. Februar, 2015.

Krivo nam je što tako misliš i, iako se ne bismo složili sa tobom (a i većina anketiranih učesnika je pozitivno ocenila sadržaj), možemo da razumemo i uvažimo tvoj stav. U ovoj situaciji smo mi kod jedne, za našu scenu potpuno nove teme, propustili da prezenterima damo dovoljno precizne smernice i radimo sa njima kad je možda trebalo, pa je tako došlo do suboptimalnih delova prezentacija na koje su neki od učesnika, pa i ti, imali kritike. Iz ovoga kao i svega drugog što radimo izvlačimo lekcije, nadam se da ćeš nam svratiti i neki naredni put i dati povratne info kako da bude još bolje. PS — tema događaja nije bila to kako pronaći posao u IT struci, ali ako ti treba pomoć oko toga možeš nas kontaktirati na mejl pa ti možda damo neke vredne informacije.

mastermind

subota, 31. Januar, 2015.

Meni je zao sto sam potrosio vreme sinoc. Cenim ceo vas rad, uvek sam prisutan, ali, samo mi recite, ko je osim Vukoja naravno, bilo sta rekao na vasu temu? Osim licne promocije firmi ispred kojih su se pojavili. Kapiram ja da su to sve pametni i vredni ljudi, ali tema nije kako njihova firma funkcionise. Sinoc su mozda dosli ljudi koji nemaju posao, pa su zeleli da cuju nesto vise o tome kako pronaci posao u IT struci, a ne da slusaju promocije drugih!

Vukašin Stojkov

sreda, 28. Januar, 2015.

@Stojke bude :) @Lazar @Dragan najverovatnije

Lazar

ponedeljak, 26. Januar, 2015.

Da li postoji mogucnost za livestream na YouTube-u?

Dragan

nedelja, 25. Januar, 2015.

Da li ce imati snimak dogadjaja na Youtube. Posto nisam tad u Beogradu, a jako me zanima dogadjaj. Molim vas potrudite se da snimite ovo :)

Stojke

nedelja, 25. Januar, 2015.

Svaka cast za izbor tema. Uspesan event vam zelim. Ako moze samo jedna molba - bilo bi super ako bi nakon dogadjaja mogli da napisete jedan tekst o stock opcijama, i to u "for dummies" stilu. Siguran sam da je interesovanje za to veliko. Pozdrav!