Startit Meetup: kako se grade kompanije

Prvi ovogodišnji, a ukupno šesnaesti po redu Startit meetup u goste nam dovodi Nikolasa Raflina, tehnološkog preduzetnika i CTO-a švajcarskog Centralway-a. Nikolasa ćemo imati priliku da upoznamo u petak, 21og februara u 18 časova, u velikoj sali Biznis Centra opštine Savski venac (Kneza Miloša 47). Pribeležite vreme i mesto, i ne zaboravite da najavite svoje prisustvo popunjavanjem kratke

Alex Čović
17/02/2014

Prvi ovogodišnji, a ukupno šesnaesti po redu Startit meetup u goste nam dovodi Nikolasa Raflina, tehnološkog preduzetnika i CTO-a švajcarskog Centralway-a.

Nikolasa ćemo imati priliku da upoznamo u petak, 21og februara u 18 časova, u velikoj sali Biznis Centra opštine Savski venac (Kneza Miloša 47). Pribeležite vreme i mesto, i ne zaboravite da najavite svoje prisustvo popunjavanjem kratke forme na kraju ovog posta.

Postoji li recept za građenje kompanija?

Centralway, čiji je Nikolas CTO i managing partner je najlakše opisati kao company builder, odnosno kompaniju čija je primarna delatnost građenje novih (tehnoloških) kompanija. Company builderi po mnogima predstavljaju logičnu evoluciju već dobro poznatog modela akceleratora i inkubatora, a u proponente ovog trenda u investiranju se svrstavaju i preduzetničke zvezde poput osnivača Twittera i Groupona, kao i jedan od najvećih svetskih VC fondova Andreessen Horowitz.

Centralway okuplja više od sto profesionalaca u Cirihu i Londonu, a sa ciljem da kompanijama koje gradi pruži logističku, organizacionu i svaku drugu vrstu podrške koja im je potrebna. Uz to, startapi koji uđu u portfolio mogu računati i na direktne finansijske investicije, za šta je zadužen njihov investicioni fond Centralway Ventures, koji u planu ima da investira oko 50 miliona dolara godišnje u dvadeset do trideset kompanija.

Da koncept funkcioniše dokazuju i njihova prva dva projekta – mobilna aplikacija za bankarstvo i finansije  Numbrs (u koju je Centralway investirao više od 10 miliona dolara), i Bitcoin bazirani startap Buttercoin, iza koga uz Centralway stoje i Y Combinator i Google Ventures.

Nikolas će nam u petak detaljnije predstaviti Centralway ali i pričati o iskustvima koje je stekao tokom svoje dugogodišnje karijere. Krajnje nezvanični insajderski info kaže i da je Centralway zainteresovan za tržište jugoistočne Evrope i Srbije, pa eto idealne prilike za sve sadašnje i buduće preduzetnike da ostvare kontakt koji im u budućnosti može puno značiti.

Prijavi se!

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane – vidimo se u petak popodne, i ne zaboravite da se prijavite i najavite popunjavanjem ove forme:

Alex Čović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 17. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije