Startit Meetup #12: Belgija, grantom do investicije i Spark.me

Prošlog ponedeljka u Biznis centru opštine Savski venac, smo održali dvanaesti po redu Startit meetup na kome smo imali prilike da ugostimo Tomasa Kastrela iz Belgije, čujemo kako je naš KISS MENU prikupio pozamašnu cifru investicija i najavimo Spark.me konferenciju u Budvi. Iako je ceo dan padala ona dosadna letnja kiša u Beogradu, to nije

Ivan Kovačević
12/09/2013

Prošlog ponedeljka u Biznis centru opštine Savski venac, smo održali dvanaesti po redu Startit meetup na kome smo imali prilike da ugostimo Tomasa Kastrela iz Belgije, čujemo kako je naš KISS MENU prikupio pozamašnu cifru investicija i najavimo Spark.me konferenciju u Budvi.

Iako je ceo dan padala ona dosadna letnja kiša u Beogradu, to nije sprečilo ljude da dođu, i napune salu Biznis centra i čuju zanimljiva predavanja naših gostiju. Takođe, iako meetup ovog puta nije održan u KC Gradu, gde se obično nakon prezentacija družimo uz piće do kasno u noć, momci iz KISS MENU su se pobrinuli da i ovaj put bude tako, počastivši sve goste meetup-a sa besplatnim pivom. Thumbs up za ekipu KISS MENU.

Kako vam Belgija može pomoći da razvijete vaš biznis?

Tomas Kastrel, predstavnik Flanders Investment & Trade grupe, pokušao je publici da približi načine na koje vlada Belgije pomaže biznise. FIT je državna organizacija, sa preko 70 kancelarija u celom svetu, i osnovni cilj jeste da pomogne domaćim kompanijama u izvozu svojih proizvoda, i da pokuša da dovede inostrane kompanije u Belgiju. Ova organizacija vam potpuno besplatno može pomoći u postavljanju i otvaranju sedišta u nekom od gradova Flanders regije, predstaviti vas ključnim ljudima iz vaše industrije, omogućiti pristup grantovima i investitorima, kao i obezbediti radne dozvole.

WP_20130909_18_16_33_SmartShoot

Kako je i napomenuo u svojoj prezentaciji, Flanders regija je sam centar Evrope, sa veoma dobrim uslovima za razvoj biznisa, mnoštvom poreskih olakšica, kao i ogromnim brojem razvojnih centara i fondova za podršku ICT kompanija. Definitvno vredi pogledati Tomasovu prezentaciju.

Uz pomoć grantova do početnog kapitala

Postoji već nekoliko srpskih startapa koji su dobili svoje početne investicije, poput VetCloud, TruckTrack, DataMaid, CaseTrek, ali ovaj put Miroslav Knežević, jedan od osnivača KISS MENU, nam je ispričao malo drugačiju priču. Naime, mogli smo da čujemo kako seed fondovi nisu jedina prilika za startape u početnoj fazi razvoja i na koji način se KISS MENU odlučio da se fokusira i dobije nekolicinu bespovratnih grantova od različitih fondova, o čemu ste već mogli da čitate na startitu.

kiss-menu-large

Posetioci su takođe od Miroslava, mogli da čuju kako je tekao razvoj KISS MENU, koje su bile početne greške koje su napravili, kako se tim okupio, a možda najzanimljivije od svega je publici bila priča da su pre prve investicije poslali aplikacije preko 100 puta. Dakle zaključak dana je bio, da je neophodno da kao tim vredno i što kvalitetnije radite, budete uporni, a novac će sam doći, što je i bio slučaj sa njima kada su dobili investiciju od bisnis anđela i time osigurali novih 25.000 evra.

Zašto treba posetiti jednu od najvećih konferencija u regionu – Spark.me

Za kraj nam se obratio i Vladimir Vulić, predstavivši publici Spark.me konferenciju, koja se održava u Budvi, 26. i 27. septembra. Sve nas je prijatno iznenadio kada je svim prisutnima u Biznis centru, podelio promo kod sa čitavih 50% popusta za konferenciju, a najsrećnijeg, ili bolje reći najspretnijeg, koji je odgovorio na traženo pitanje, nagradio sa besplatnom kotizacijom.

spark-main

***

Sve u svemu, nadamo se da će vas sve ove stvari naterati da, ako niste bili ovaj put, se pridružite na sledećem meetup-u. Prezentacije sa ovog događaja, kao i uvek možete pogledati na Startit Slideshare.

Ivan Kovačević

Objavio/la članak.

četvrtak, 12. Septembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ